Gerelateerd
Bekijk ook onze andere stories!
Rutgers Dialoog 2021
Covid-19. Dat wa het thema van de Johannes Rutgers Dialoog van 2021. Wat voor impact had en heeft de coronacrisis op het seksleven van jongeren? Om daar achter te komen ging Rutgers dit jaar op (virtuele) wereldreis en spreekt met jongeren in Nepal, Benin en Oeganda én Nederland over de pandemie.
“Jongeren hebben seks en willen seks, laat dat geen taboe zijn en laat het veilig zijn.”Faith Nabunya
Bekijk hieronder een samenvatting van de dialoog met de hoogtepunten van de live uitzending van de Rutgers Dialoog: Op wereldreis met Covid-19 . (Duur video 3.31min)
Nederlandse jongeren hebben minder seks gehad tijdens de avondklokperiodes en kregen vaker te maken met seksueel geweld. In de periodes dat de verregaande maatregelen golden, maakte 8% van de meisjes en 3% van de jongens seksueel geweld mee. Dat is meer dan tijdens de afgelopen zomerperiode (respectievelijk 1% en 5%). “We zien al jaren dat er veel te veel seksueel geweld plaatsvindt. Dat het toeneemt in de avondklokperiode is nog zorgelijker,” zegt directeur Ton Coenen. “Hier moet echt iets aan gedaan worden. Het voorkomen seksueel geweld moet prioriteit zijn van de volgende regering.”
Maar er is ook goed nieuws. “Jongeren zijn veerkrachtig”, zegt Ton. “Toen de coronamaatregelen werden versoepeld, vonden jongeren elkaar ook meteen weer, gingen ze weer met elkaar flirten en vierden ze toch een Summer of Love.”
“Toch moeten we”, aldus Coenen, “en met ‘we’ bedoel ik onze regering, niet vergeten dat verregaande maatregelen zoals een avondklok een grote negatieve impact heeft op onze jongeren. Vorig jaar dáchten we dat het impact zou hebben. Nu weten we het. Dat moet wel worden meegenomen in de besluitvorming.”
Hoe zit dat in andere landen? De 22-jarige Rukshana Kapali uit Nepal zet zich als transgender in voor non-binaire mensen en transgenders in haar land. De pandemie heeft de lhbti-gemeenschap nog kwetsbaarder gemaakt dan ze al was, zegt ze. Daarnaast ontvingen de meest kwetsbare bevolkingsgroepen steun van de overheid maar werd de lhbti-gemeenschap niet als kwetsbaar gezien en daardoor dus niet bereikt.
Kapali: “De eerste stap voor de regering om lhbti’ers te helpen is: reik ons een hand, hoor onze stem, en luister naar onze noden.”
Ruskhana Kapali, een transgendervrouw, legt uit in de onderstaande video wat de impact is van COVID-19 op de LGBTQI+-gemeenschap in Nepal. (Duur video 3.43 min)
“Het verhaal van Rukshana maakt duidelijk hoe groot de impact van de pandemie is op persoonlijke levens. We moeten zorgen dat wat we bereikt hebben op het gebied van seksuele gezondheid en rechten niet weer verliezen door covid.”Ton Coenen
Soudeissi Traoré is lid van de Youth Movement in Benin. “De problemen op het gebied van seksuele gezondheid en goede voorlichting zijn door covid helaas weer opgedoken, vooral op het gebied van seksueel overdraagbare aandoeningen en slechte hygiëne tijdens de menstruatie.” Omdat ze niet meer bij elkaar mochten komen, hadden veel jonge mensen geen toegang meer tot goede seksuele voorlichting, vertelt Traoré. “We zijn informatie via de socials gaan delen en organiseerden online bijeenkomsten.”
Soudeissi Traoré legt uit in de onderstaande video wat de impact is van COVID-19 op de alomvattende seksuele opvoeding in Benin. (Duur video 1.54 min)
“Jongeren hebben seks, wíllen seks, laat dat geen taboe zijn”, zegt de Oegandese Faith Nabunya. “Politieke leiders moeten verder kijken dan hun eigen normen en waarden, ze moeten een milieu creëren waarin jonge vrouwen en meisjes veilig zijn.”
Faith Mairah en Faith Nabunya zetten zich actief in op het gebied van seksuele gezondheid en rechten voor jongeren in Oeganda. De pandemie had ook daar een enorme impact: de scholen bleven tijdens de pandemie maar liefst 77 weken dicht. Jongeren ontvingen daardoor geen goede seksuele voorlichting, er was sprake van meer seksueel geweld, er waren meer tienerzwangerschappen en slachtoffers van seksueel geweld kunnen meestal nergens terecht. Faith Maira: “De ene jongere is de andere niet. Het is een diverse groep. Die diversiteit van jongeren moeten leiders omarmen. Pas als je ze leert kennen, ze werkelijk ziet, kun je ze ook bereiken.”
De stemmen horen van Oegandese jongeren als Faith Nabunya en Faith Mairah is heel belangrijk, zegt Kitty van der Heijden, directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Want wij zitten toch met onze eigen onbewuste bias. Zij zijn daar de experts. Zij kennen hun cultuur en de context. Daarom moeten we meer met lokale organisaties werken.”
Op de vraag uit het publiek wat de Nederlandse overheid kan doen voor jongeren, is Van der Heijden duidelijk: door heel gewoon te doen over seks. Ze onderstreept daarmee de uitspraak van Faith Nabunya; jongeren hebben toch seks, dat is niet alleen weggelegd voor de oude garde dus dan kun je maar beter zorgen dat ze het veilig kunnen doen.”
En hoe verging het de jeugd in Nederland? De 22-jarige lhbti-activist Mik Zwaan vertelt: “Ik ging van een heel druk sociaal leven naar helemaal alleen. Uiteindelijk was ik tijdens de coronaperiode veel bezig met mijn genderidentiteit. Ik miste in deze periode een plek om samen te komen met vrienden uit de queercommunity.”
De Tilburgse student Social Work Josephine Coers besloot te gaan samenwonen tijdens de lockdownperiode. “Ik en mijn vriend zaten ineens 24/7 op elkaars lip. Het werd daardoor wel minder spannend tussen ons, dat merkten we ook aan ons seksleven. Toen de regels versoepelden werd dat weer beter. Ik merkte afgelopen weekend weer hoe ik geniet van uitgaan. Dat heb ik echt gemist tijdens de lockdowns. Het voelt zo goed om met vrienden te zijn en te dansen.”
Josh de Lange is 25 jaar oud, eigenaar van Captain Projects en is medepresentator van de podcast Overseks(t). Hij denkt dat de toename van seksueel geweld ermee te maken heeft dat jongeren eerder bij elkaar afspraken door de avondklok. “Dan is het moeilijker weglopen.” Hij was opgelucht toen de maatregelen werden versoepeld. “Het was wonderbaarlijk hoe snel alles weer als vanouds voelde. Ik voel wel wat angst dat er opnieuw maatregelen komen en jongeren weer geen mensen kunnen zien. Nu we weer van de vrijheid hebben geproefd, komt de klap harder aan, vrees ik.”
Student Gezondheidswetenschappen Radhieka Bansidhar had het druk met haar werk voor de GGD maar had ook tijd om te reflecteren tijden de coronacrisis. Een tip voor jongeren heeft ze ook. “Blijf liefde aan jezelf geven. Corona was een achtbaan, het was soms zwaar. Het is mooi dat we dat als jongeren hebben doorstaan. Wees daar trots op, dat je flexibel was en solidair.”
Bekijk ook onze andere stories!
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.