Gerelateerd
Bekijk ook onze andere stories!
Rutgers Dialoog 2020
De Johannes Rutgers Dialoog draait dit jaar om de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Het is dus het Politieke Voorspel. Wat moet politiek Den Haag beter regelen als het gaat om de toegang tot anticonceptie en abortus? En hoe kunnen we seksueel geweld voorkomen?
BNNVARA-presentator Tim Hofman leidt de dialoog vanuit TivoliVredenburg in Utrecht.
Hij praat vandaag met 8 vertegenwoordigers van jongerenpartijen. Ze bespreken stellingen uit onderzoek onder 1.000 jongeren van 18 tot 25 jaar. Ipsos heeft dit in samenwerking met Rutgers gedaan. Het publiek kan online meekijken en reageren via Menti.
Vier hoofdonderwerpen worden besproken. Elk onderwerp wordt ingeleid door een filmpje van iemand die zijn verhaal deelt over dat onderwerp. Ook worden de cijfers uit het onderzoek gedeeld.
Politieke jongerenorganisaties van links tot rechts zijn bij de Rutgers Dialoog vertegenwoordigd:
“Als je kijkt naar de preventie van seksueel geweld, hebben we vorig jaar samen met allerlei organisaties een breed plan geschreven en dan krijg je na een half jaar een brief van de regering, waarin staat dat er al genoeg gebeurt. Dus er is nog veel werk aan de winkel”Ton Coenen
Voorafgaand aan de dialoog is in een peiling gevraagd wat politiek Den Haag beter moet regelen als het gaat om relaties en seksualiteit. Onder 1.000 jongeren van 18 tot 25 jaar staat ‘het voorkomen van seksueel geweld’ bovenaan. Daarna volgt de ‘toegang tot gratis anticonceptie’ en op de derde plaats staat ‘altijd toegang tot abortus’.
Bekijk hieronder een samenvatting van de dialoog met de hoogtepunten van de live uitzending van Het Politieke Voorspel. (Duur video 5:18min).
Of kijk de hele livestream terug“We willen de pil terug in het basispakket. Ook moeten we kijken hoe we seksuele voorlichting kunnen verbreden, door meer informatie te bieden dan hoe je een condoom omdoet.”Sophie Heesen (Jonge Socialisten)
Devika Partiman vertelt haar persoonlijke verhaal over onbedoelde zwangerschappen, anticonceptie en abortus.
Van de ondervraagden is 75% voor gratis anticonceptie, 25% niet. Bina Chirino vindt dit belangrijk: om onbedoelde zwangerschappen tegen te gaan. Breng anticonceptie in het basispakket terug. De JOVD, Hilde Wendel, denkt daar anders over. Zij willen alleen helpen als mensen anticonceptie niet kunnen betalen. Sabine Scharwarchter van DWARS voorziet een bureaucratische rompslomp om het zo te doen.
“Anticonceptie, maar ook abortus is een mensenrecht, die je als samenleving moet waarborgen. Zorg ervoor dat je dit in het basispakket opneemt. Dat is het makkelijkste en meest efficiënt.”Sabine Scharwarchter (Dwars)
“Abortus is een ingrijpende keuze. Dat doe je niet zomaar even bij de huisarts. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de zwangerschap niet af te breken. Het is belangrijk om te kijken naar andere opties.”Bina Chirino (PerspectieF)
Lang reizen naar de abortuskliniek. Twee keer hetzelfde verhaal moeten doen om een afspraak te kunnen maken voor een ingreep. Deze drempels neem je weg als de huisarts de abortuspil kan voorschrijven. DWARS en JOVD zien dit graag terug in het verkiezingsprogramma. Ook de meerderheid van de ondervraagde jongeren uit de Rutgerspeiling (56%) is voor.
Bekijk hieronder de gehele dialoog over anticonceptie & abortus terug.
Tessel ten Zweege vertelt haar persoonlijke verhaal over partnergeweld. Ze onderstreept het belang van preventie van seksueel geweld.
Jongeren vinden het belangrijk dat seksueel geweld voorkomen wordt. Een overgrote meerderheid van de jongeren (80%) vindt dat er op school verplicht les moet worden gegeven over het herkennen en respecteren van grenzen. En maar liefst driekwart van de jongeren (74%) vindt dat een nieuwe regering meer moet investeren in het voorkomen van seksueel geweld.
Hilde Wendel van JOVD: “Het is ontzettend belangrijk dat we veel actiever gaan zijn, één is één te veel. Maar aangezien niet iedereen over dezelfde normen en waarden beschikt, is het belangrijk dat je grenzen leert herkennen. Het onderwijs is daar een geschikte plek voor.”
Léonie Janssen van de Jonge Democraten twijfelt daarover. Als didacticus ziet ze dat maatschappelijke problemen al snel ‘over de schutting’ van het onderwijs worden gegooid. Dat gaat om bijna alle problemen, die in de jeugd beginnen. Hierdoor stijgt de werkdruk voor docenten. Als alternatief stelt zij een landelijke campagne voor.
Het belang van consent kan volgens Ilse Oldenburg (PINK) worden aangekaart in zowel campagnes als het onderwijs. De focus tijdens seksuele voorlichting ligt volgens haar nog te veel bij voortplanting en moet ook gaan over thema’s als wederzijdse instemming, genot en liefde.
“Op het moment dat je jongeren van jongs af aan leert wat hun grenzen zijn, dan weten zij al vroeg wat ze waard zijn. Dus maak een actieplan. Zeg als overheid, wij moeten hier wat aandoen. ”Sophie Heesen (Jonge Socialisten)
Kijk hieronder een korte samenvatting over dit deel van de dialoog over preventie van seksueel geweld (duur video 1:31 min)].
Of bekijk de gehele dialoog rondom preventie van seksueel geweld terug
Splinter Chabot over het belang van seksuele vorming: “Ontdekken wat je leuk vindt, ontdekken wie je leuk vindt, ontdekken wie je echt bent: dat moet altijd en overal kunnen. En zeker op school.”
Elk jaar een paar lessen seksuele voorlichting: De meerderheid van de ondervraagde jongeren is voor. 71% van de mannen vindt het een goed idee versus 78% van de vrouwen.
“Het moet niet alleen gaan over voortplanting, maar ook seksuele diversiteit, gender diversiteit, grenzen herkennen en genot moeten aan bod komen”, stelt Sabine Scharwachter van DWARS. Daarbij is het belangrijk om voor een veilige sfeer in de klas te zorgen
Hielke Onnink, CDJA pleit ervoor om een beetje ruimte per school te houden. Maar als de dialoog over homoseksualiteit gaat, vult hij aan: “Zo word je geboren. Dat word je niet. Ik denk dat dat heel helder mag zijn. Op alle scholen waar les wordt gegeven.”
Arno van der Veen (ROOD) benadrukt het belang van positieve identiteitsvorming op scholen. Volgens hem moet er meer naar kinderen worden gekeken, omdat zij worstelen met hun seksualiteit en identiteit. Het gesprek aangaan, blijft daarin het belangrijkste.
Bekijk hier de gehele dialoog over seksuele vorming terugLisa de Pagter breekt een lans voor internationale solidariteit en het belang van een grote internationale rol van Nederland.
Als jongeren in het buitenland geen vrije keuzes kunnen maken op het gebied van seksualiteit, dan moeten wij als Nederlanders ingrijpen. Dat vindt 59% van de jongeren uit de Rutgerspeiling.
In Polen dreigen er ‘LHBTI-vrije’ zones te komen. Gemeenten zouden dan kunnen aangeven dat deze groep mensen niet welkom zijn. “Dat is een groot probleem, omdat het mensenrechten schendt”, aldus Hielke Onnink (CDJA). Als het aan hem ligt, volgen er economische sancties.
Niet alle aanwezigen geloven in economische sancties. Een alternatief voor sancties zou kunnen bestaan uit het ondersteunen van mensenrechtenactivisten. Daarnaast kun je met educatieve programma’s kennis overdragen naar het buitenland.
“Ik denk dat het in dit geval heel erg goed is als Nederland zijnde naar buiten toe groeperingen en activisten te steunen die opkomen voor seksuele rechten”, vindt Arno van der Veen (ROOD)
“Op internationaal niveau kunnen wij verschil maken, omdat we verbanden hebben met christelijke partijen. Wij staan er niet achter wat er in Polen gebeurt met LHBTI-minderheden. Dit schendt mensenrechten. Dat mag niet.”Bina Chirino (PerspectieF)
Bekijk hieronder een korte samenvatting van de dialoog over de internationale rol van Nederland terug (duur video 1:31 min).
Of kijk hier de gehele dialoog over de internationale rol van Nederland terugBekijk ook onze andere stories!
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.