Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Thema

Anticonceptie

Kunnen genieten van seks zonder angst voor de gevolgen. Bewust samen kiezen of je wel of geen kinderen wil. En tijdig maatregelen nemen om een ongeplande zwangerschap te voorkomen. Dat vinden we belangrijk. Goed gebruik van anticonceptie speelt daarbij een grote rol.

Volgend thema Seksueel geweld

Voorlichting over anticonceptie

Anticonceptie is een belangrijk onderwerp voor ons. Door goed gebruik van een betrouwbare methode die bij je past (zoals de pil, het implantaat of een spiraal), voorkom je onbedoelde zwangerschappen. Met condooms voorkom je ook seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het anticonceptiegebruik onder jongeren is in Nederland hoger dan in andere landen.

Toch zijn er ook nog aandachtspunten.

  • Nog niet iedereen heeft de juiste kennis.
  • Nog niet iedereen heeft toegang tot anticonceptie.
  • Nog niet iedereen is goed voorbereid op seks.
  • Nog niet iedereen denkt goed na over de kinderwens.
  • Nog niet iedereen weet hoe je anticonceptie moet gebruiken.
  • Nog niet iedereen gebruikt de anticonceptiemethode die bij hen past.

Daarom geven wij voorlichting aan jongeren en volwassenen via onze online kanalen. We laten zien wat werkt om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Daarnaast ondersteunen we professionals bij het aangaan van het gesprek hierover.

Logo Sense, voor vragen over seks

Online informatie over anticonceptie

Veel jongeren gaan zelf online op zoek naar informatie, maar die informatie is niet altijd juist, compleet of relevant. Daarom bieden wij betrouwbare informatie over vruchtbaarheid, kinderwens, seksualiteit, anticonceptie en wat te doen bij een zwangerschap op Sense.info en Seksualiteit.nl.

Betrouwbare informatie voor jongeren over seks en relaties

Voorlichting op school

Om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen, ondersteunen we jongeren en jongvolwassenen met informatie en materialen. Op school krijgt 60% van de jongeren voorlichting over anticonceptie en zwangerschap. 40% dus nog niet.

Vind informatie, tips en tools voor lesgeven over deze onderwerpen op seksuelevorming.nl

Gedeelde verantwoordelijkheid voor anticonceptie

Anticonceptie een vrouwenzaak? Nee! We spreken juist ook jongens en mannen aan op hun verantwoordelijkheid bij het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen. We organiseren online campagnes en ontkrachten onjuiste informatie en mythes rond anticonceptie.

Lees meer over gedeelde verantwoordelijkheid

Kennisontwikkeling en -verspreiding

Eens in de 5 jaar doen we onderzoek naar de seksuele gezondheid en het seksuele gedrag van jongeren en volwassenen. Zo krijgen we inzicht in anticonceptiegebruik, onbedoelde zwangerschap, abortus en groepen die meer risico lopen. We volgen ontwikkelingen op het gebied van anticonceptie en ongeplande zwangerschap en verzamelen kennis over wat werkt bij preventie. We werken samen met universiteiten en professionals en geven jongeren zelf een stem. Benieuwd naar feiten en cijfers?

Lees Feiten en cijfers over anticonceptie

Ondersteuning professionals en toegankelijke informatie voor migranten en nieuwkomers

Voor een gesprek over anticonceptie gaan de meeste jongeren en jongvolwassenen (85%) naar de huisarts. De huisarts heeft hier maar beperkt tijd voor. Voor migranten en nieuwkomers zijn ook mensen uit de eigen migrantengroep belangrijk bij het bespreekbaar maken van seksuele gezondheid, anticonceptie en kinderwens. Wij trainen hen, zodat zij zelf voorlichting kunnen geven in eigen taal en cultuur over deze onderwerpen.

1/4
Relevante kennis, tools en e-learnings Ondersteuning van professionals

Voor professionals uit de eerstelijnszorg, publieke gezondheid, asielzoekerscentra en het sociale domein om onderwerpen als kinderwens en anticonceptie te bespreken.

Naar Seksindepraktijk.nl
Toegankelijke, cultuur-sensitieve informatie Seksuele gezondheid bespreken met nieuwkomers en migranten

Een site voor nieuwkomers en migranten over seksualiteit, seksuele gezondheid, zwangerschap en anticonceptie. In beeld, tekst en geluid en in 16 talen.

Naar Zanzu.nl
Handleiding Wijzer in de liefde Ondersteuning bij voorlichting

Een draaiboek dat professionals ondersteunt bij het voorlichten van (jonge) nieuwkomers over seksuele gezondheid.

Naar Wijzer in de liefde
Brochures in meerdere talen Informatie over anticonceptiemiddelen

Een brochure in eigen taal voor nieuwkomers en migranten die willen weten hoe je een zwangerschap voorkomt.

Naar Brochure anticonceptie

Nu Niet Zwanger

Voor mensen met een verstandelijke beperking, verslaafden, dak- en thuislozen en psychiatrische patiënten is anticonceptiegebruik soms lastig. Vanwege een opeenstapeling van problemen zijn zij helemaal niet bezig met de vraag of ze kinderen willen. Een zwangerschap overkomt hen en is vaak niet bedoeld of gepland. Voor deze extra kwetsbare groep is er het landelijke programma Nu Niet Zwanger. We werken hierin samen met GGD GHOR Nederland. Inmiddels zijn er meer dan 130 gemeenten waar hulpverleners kwetsbare groepen ondersteunen.

Meer informatie over het programma op nunietzwanger.nl

Landelijk en lokaal meedenken

We hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd bij het opstellen van een plan voor preventie en zorg bij onbedoelde zwangerschap: het Zevenpuntenplan. Ook in het Nationaal Actieplan Soa, Hiv en Seksuele gezondheid krijgt het voorkomen van onbedoelde zwangerschap aandacht.

We geven beleidsmakers tips voor effectieve preventie van onbedoelde zwangerschap in gemeenten. Het nieuwe programma Onbedoelde Zwangerschap van ZonMw (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) investeert in kennisontwikkeling, preventie en zorg op lokaal niveau.

Nieuws

Actueel

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van Anticonceptie.

Bekijk alles
“Voor een gesprek over anticonceptie gaan de meeste jongeren en jongvolwassenen (85%) naar de huisarts. ”
Tweet deze tekst