Zoeken

Wat wij doen

Vrij zijn om te genieten van seksualiteit en relaties draagt bij tot ieders geluk, dat is waar Rutgers voor staat. Rutgers is het toonaangevende Nederlandse expertisecentrum voor seksualiteit. We werken zowel nationaal als internationaal. Samen met onze partners werken we aan verbetering van seksuele rechten, toegang tot voorlichting en informatie over seksualiteit, toegang tot anticonceptie en veilige abortussen en preventie van seksueel geweld. Dit doen we op verschillende manieren.

Onderzoek

De rol van seksualiteit en wat kan of mag verandert. Daarom houden wij bij wat er leeft in de maatschappij en zien we waar behoefte aan is. Onderzoek geeft ons hier inzicht in en onderbouwt ons werk met wetenschappelijk bewijs. Dit doen we met jaarlijkse studies onder grote groepen, maar ook rond thema’s zoals abortus of voorlichting op school.

We onderzoeken bijvoorbeeld hoe belangrijk seksualiteit is, hoe goed bepaalde maatregelen werken, wat nog moet veranderen of wat nu speelt. Want mensen veranderen, de wereld verandert en daar stellen wij vragen over. En zoeken er dan antwoorden bij.

Bekijk al ons onderzoek

Training en advies

Opgedane kennis delen we. De antwoorden en inzichten uit onze onderzoeken vertellen we graag bij iedereen die daar wat aan heeft. We vertalen ze in praktische tips en handvatten voor bijvoorbeeld leraren en hulpverleners die werken met jongeren. Zo kunnen zij het best inspelen op wat er op dit moment speelt of nodig is.

Wil je als professional op een positieve manier bijdragen aan seksuele gezondheid? Seksualiteit bespreken? Gewoon doen! Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens. Wij bieden onze expertise en ondersteuning in de vorm van trainingen, workshops, online cursussen en intervisie.

Bekijk hier ons aanbod

Pleitbezorging

Met onderzoek signaleren we risico’s en nieuwe ontwikkelingen op ons vakgebied en adviseren we over beleid aan mensen die plannen maken op ministeries en in de gezondheidszorg. We lichten onderwerpen uit waarvan we zien dat die niet genoeg aandacht krijgen. En we zitten aan tafel met beslissers en plannenmakers op allerlei niveau’s, zowel landelijk als lokaal.

Informatievoorziening en voorlichting

Wat we weten, vertellen we aan iedereen. Want hoe meer je weet, hoe beter je zelf kunt beslissen wat je wil. Daarom werken we aan verbetering van seksuele rechten, toegang tot voorlichting en informatie over seksualiteit, toegang tot anticonceptie en veilige abortussen en preventie van seksueel geweld.

Alle websites en voorlichting op een rij

Internationaal

En dit alles doen we niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Want als je boodschap voor iedereen belangrijk is, zorg dan ook dat ‘ie overal terecht komt. Hiervoor werken we samen met lokale partners in 18 landen. En hierbij vertellen wij ze niet wat ze moeten doen, maar delen we onze informatie en kennis zodat zij die goed kunnen inzetten. En hoe zij dat dan doen, daar leren wij weer van.

Meer weten? Lees verder op de internationale site (Engels)

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.