Zoeken

Onderzoek

De rol van seksualiteit en wat kan of mag verandert. Daarom houden wij bij wat er leeft in de maatschappij en zien we waar behoefte aan is. Onderzoek geeft ons hier inzicht in en onderbouwt ons werk met wetenschappelijk bewijs.

Door te onderzoeken weten waar verandering nodig is

We onderzoeken bijvoorbeeld hoe belangrijk seksualiteit is, hoe goed bepaalde maatregelen werken, wat nog moet veranderen of wat nu speelt. Want mensen veranderen, de wereld verandert en daar stellen wij vragen over. En zoeken er dan antwoorden bij. Dit doen we met grootschalige studies over alle seksuele gezondheid thema’s, maar ook met verdiepend onderzoek naar bijvoorbeeld abortus of voorlichting op school.

Zo signaleren we waar het goed en minder goed gaat. En geven we advies aan mensen die werken in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs om hiermee om te gaan. Andersom geven zij vanuit de praktijk soms ook aan waar we verder onderzoek naar moeten doen. De uitkomsten van al onze onderzoeken delen we met plannenmakers om beleid te onderbouwen en met wetenschappers om seksuele gezondheid verder te verbeteren. Ook gebruiken we ze om programma’s en interventies te ontwikkelen of te verbeteren.

Onderzoeken vinden op trefwoord of soort onderzoek

Vind in onze database het onderzoek of de onderzoeken zelf. Voor ons is het belangrijk om onze inzichten zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar te maken voor iedereen.

Zoek in onze Onderzoek-database

SEKSO: een netwerk voor seksonderzoekers

SEKSO is een nieuw nationaal netwerk voor onderzoekers op het thema seksuele gezondheid en/of seksualiteit, ofwel ‘seksonderzoekers’. Wil je meer weten over SEKSO? Of wil je, je aanmelden als seksonderzoeker?

Ga naar SEKSO
1/7
Uitgelicht onderzoek Seks onder je 25e

Het grootschalige landelijke onderzoek Seks onder je 25e geeft inzicht in de seksuele gezondheid en ontwikkeling van de huidige generatie jongeren van 12 tot 25 jaar.

Naar het onderzoek
Twee vrouwen liggen samen in lingerie op bed te knuffelen
Uitgelicht onderzoek Anticonceptiegebruik in Nederland

Deze periodieke representatieve bevolkingsstudie geeft een overzicht van anticonceptiegebruik van vrouwen tussen de 18 en 49 jaar in Nederland.

Naar het onderzoek
stel (twee vrouwen) halfnaakt en zoenende in bed
Uitgelicht onderzoek Seksuele gezondheid van LHB personen

Hoe staat het met de seksuele gezondheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders? En verschillen zij van hetero personen en cisgenders?

Seksuele gezondheid van LHB personen in Nederland anno 2017
Een lichtgetinte man met tatoeages en een zwarte Calvin Klein boxer zit, met ontblote borst, op iemand. De ander reikt met diens hand naar de ribben
Uitgelicht onderzoek Seksuele gezondheid in Nederland tijdens coronacrisis

Wij onderzochten tijdens de coronacrisis meerdere keren wat de impact hiervan is op de seksuele gezondheid en de toegang tot zorg van jongeren en volwassenen.

Naar het onderzoek
Hoogzwangere vrouw met handen op blote buik
Uitgelicht onderzoek In één klap volwassen: scenario’s leidend tot tienerzwangerschap

In dit kwalitatieve onderzoek staan de levensverhalen van meiden die een tienerzwangerschap meemaakten centraal. Welke scenario’s gingen er aan de zwangerschap vooraf?

Naar het onderzoek
Leerling in de klas tijdens de MeToo actieweek in het voortgezet onderwijs
Uitgelicht onderzoek Gewoon, het taboe eraf halen. Wat jongeren willen van seksuele vorming

Leerlingen zijn niet tevreden met seksuele vorming. Wat moet anders? Samen met leerlingen als co-onderzoekers onderzochten we wat leerlingen willen van seksuele vorming.

Naar het onderzoek
Twee vrouwen aan eettafel in gesprek over abortus
Uitgelicht onderzoek Dubbel kwetsbaar. Transgender en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Transgender personen maken vaker seksueel geweld mee dan cisgender personen. Dit kwalitatieve onderzoek geeft inzicht in de beleving, risicofactoren en gevolgen hiervan.

Naar het onderzoek

* Ben je op zoek naar een stageplek bij Rutgers? Ga dan naar deze pagina voor onze actuele vacatures, neem hiervoor geen contact met individuele onderzoerders die bij Rutgers werken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.