Zoeken

Kennisdossier Abortus

Dit kennisdossier gaat over abortus en bestaat uit feiten en cijfers, wat er moet gebeuren, de meest gestelde vragen en nieuwsitems over abortus. Ook vind je hier een link naar ons uitgebreide achtergronddossier

 

  • Een abortus betekent het voortijdig afbreken van een ongewenste zwangerschap.
  • Een onbedoelde zwangerschap kan iedereen overkomen.We vinden dat iedereen die besluit tot afbreking van een ongewenste zwangerschap, toegang moet hebben tot goede abortuszorg en in vrijheid keuzes moet kunnen maken. Abortus is namelijk een recht.
  • De Nederlandse abortuszorg is goed, maar we zijn er nog niet. Dat komt door huidige wetgeving, taboe op abortus en misleidende informatie. Rutgers zet zich in voor goede toegang tot abortus, het tegengaan van taboe en stigma en het bieden van juiste en complete informatie. We doen onderzoek, informeren het brede publiek, ondersteunen professionals en delen feiten en cijfers over abortus.
Infographic met cijfers over abortus en zwangerschapsafbrekingen

Wat moet er gebeuren?

  • De toegang tot abortus in Nederland kan beter en cliëntvriendelijker. De eerste belangrijke stappen zijn gezet met afschaffing vijf dagen verplichte bedenktijd en abortuspil bij de huisarts. Vrouwen hebben recht op informatie over de behandelopties en de voor-en nadelen. Zodat ze zelf een geïnformeerde en weloverwogen keuze kunnen maken. Steeds meer vrouwen willen regie over hun eigen lichaam en minder afhankelijk zijn van medische zorg.
  • Ook na een abortus is goede anticonceptiecounseling en toegang tot een breed palet aan anticonceptie methoden van belang. Mensen die leven in kwetsbare omstandigheden zouden in alle gemeenten toegang moeten hebben tot Nu Niet Zwanger. Na behandeling bij de kliniek kan intensievere counseling over kinderwens door Nu Niet Zwanger in de eigen woonplaats een route zijn.
  • Rutgers pleit ervoor dat abortus uit wetboek van Strafrecht wordt gehaald. Abortuszorg is een vorm van medisch noodzakelijke zorg bij een ongewenste zwangerschap. Opname in het Wetboek van Strafrecht werkt onnodig criminaliserend naar abortusartsen en problematiseert abortussen.

Veelgestelde vragen

Onze expert

Ineke van der Vlugt - Programma manager Anticonceptie & Abortus
Ineke van der Vlugt

Programmamanager Anticonceptie & Abortus

Ineke van der Vlugt

Nieuws

Bekijk het laatste nieuws rondom het thema Abortus

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.