Gerelateerd
Bekijk ook onze andere stories!
50 jaar seksuele ontwikkeling
Sophie Hilbrand is de ideale gespreksleider voor vandaag. Al jarenlang maakt ze voor BNN-VARA programma’s over seksualiteit, waarbij Rutgers vaak om advies gevraagd is. Bijvoorbeeld bij haar laatste programma, ‘Hotel Sophie’. “En toen merkte ik dat ons uitgangspunt hetzelfde is als dat van Rutgers: het gesprek gaande houden. Dat zagen we de afgelopen weken ook met de hashtag #MeToo: erover praten is ontzettend belangrijk. Want seksualiteit is een wezenlijk onderdeel van wie wij zijn.”
Dat onderstreept Rutgers-directeur Ton Coenen ook. “Een van de voorlopers van Rutgers, het Nisso, is opgericht in 1967, middenin de seksuele revolutie. Die revolutie kwam tot uiting in relletjes en demonstraties. De grenzen van wat wel en wat niet mag, werden steeds verder opgerekt. Onder meer door de Dolle Mina’s. 1967 is ook het jaar van Phil Bloom, de eerste blote vrouw op de Nederlandse televisie. Dat leidde tot veel commotie, weggestuurde redactieleden en zelfs Kamervragen. Ook nu gaat alles met seksuele vrijheid en rechten nog gepaard met relletjes, strijd of activisme. Denk maar aan de spraakmakende afleveringen van Dokter Corrie, of aan de overweldigende Women’s Marches voor het recht op anticonceptie en veilige abortus. Of aan de vele reacties die de hashtag MeToo losmaakt.” Het is duidelijk: Het werk is nog lang niet klaar.
In al die jaren heeft Rutgers op een praktische en speelse manier voorlichting gegeven over seksualiteit. Dat begon onder andere met de slogan ‘Egeltjes doen het hééél voorzichtig. Met condoom dus’, en daar is al die jaren op voortgeborduurd. Ook streven we nog steeds naar gelijkwaardige relaties tussen mannen en vrouwen. Wat de laatste jaren wel veranderd is in voorlichting, is specifieke aandacht voor mannen. Een andere grote verandering is de opkomst van nieuwe media. “In voorlichting spelen de nieuwe media een steeds belangrijkere rol”, zo stelt Coenen. “Ook bij Rutgers. Zo spreken we met jongeren over de gevaren en risico’s van grensoverschrijding online. En we bereiken ze via online games over hun wensen en grenzen op seksueel gebied.”
“#MeToo heeft bewezen dat Rutgers ook in Nederland nog veel te doen heeft. Slechts een derde van de scholen hier geeft op een gestructureerde manier les over seksualiteit. Internationaal blijft de Verenigde Naties een belangrijke speler. Maar het is nog veel belangrijker om in landen zelf actief te zijn, met partnerorganisaties daar. En daar zij wij hard mee bezig met programma’s als Right Here Right Now en Get up Speak out.”
“Ik ben trots. Op 50 jaar Rutgers, op 50 jaar seksuele ontwikkeling in Nederland, op onze internationale bijdragen en op jullie, met wie wij intensief hebben samengewerkt. Dat blijven we wat mij betreft ook de komende 50 jaar doen. En daar zie ik naar uit.”
Bekijk ook onze andere stories!
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.