Zoeken
Nieuws – Artikel

UNFPA lanceert Wereldbevolkingsrapport 2024

Terug naar overzicht
29 april 2024

Wat is er de afgelopen 30 jaar wereldwijd bereikt op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten? Moedersterfte is flink gedaald. Dubbel zoveel vrouwen gebruiken moderne anticonceptie. In 162 landen zijn wetten ingevoerd om huiselijk geweld tegen te gaan. En het recht op zelfbeschikking wordt op steeds meer plekken een realiteit. Op 17 april blikten we terug op die 30 jaar met de nieuwste editie van het Wereldbevolkingsrapport. Er zijn de afgelopen 30 jaar enorme stappen gezet, maar nog altijd blijven grote groepen mensen achter. Daarom keken we ook vooruit. Samen met jongeren, het ministerie van Buitenlandse Zaken en UNFPA gingen we het gesprek aan. 

Wat hebben jongeren de komende 30 jaar nodig om in vrijheid en gezondheid te kunnen leven? Wat kan Nederland doen om te zorgen dat jongeren hun stem kunnen laten horen? En hoe zorgen we er samen voor dat de rechten van lhbtiq+ personen beschermd zijn? Zes jongeren vroegen Pascalle Grotenhuis (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Arthur Erken (UNFPA) het hemd van het lijf en deden een duidelijke oproep: blijf je inzetten voor gemarginaliseerde groepen, overal ter wereld. 

Jongerenparticipatie en lhbtiq+ rechten

Juanita (25), actief bij CHOICE for Youth and Sexuality, trapte de sessie af met een sterk pleidooi voor het betrekken van jongeren bij de ontwikkeling van beleid. “Jongeren hebben het fundamentele recht om mee te praten en te beslissen over zaken die gaan over hun leven en lichaam, zoals seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. We willen niet dat er over ons gepraat wordt, maar met ons.”

Fenna (23) is namens de Nederlandse Jeugdraad VN jongerenvertegenwoordiger voor mensenrechten en veiligheid. Ze vertelde meer over waar lhbtiq+ jongeren in het Caribisch deel van Nederland tegenaan lopen: “Lea, een jong meisje in het Caribisch deel van het koninkrijk, vertelde me dat ze op haar school een demonstratie had georganiseerd voor lhbtiq+ rechten omdat ouders niet wilden dat de school lesgaf over homoseksualiteit. De school zei dat ze moest stoppen met het protest, anders zou ze van school af moeten. Maar wat doe je als dit de enige school is waar je naartoe kan gaan? Het recht om je uit te spreken begint op school.”  

Pascalle benadrukte hoe belangrijk jongerenparticipatie is, en hoe waardevol het is voor beter beleid. Arthur ging verder in op de oproep van beide sprekers om te blijven investeren in seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. “Wij zullen nooit stoppen met onze inzet voor deze onderwerpen. Zonder seksuele en reproductieve gezondheid en rechten is er geen duurzame ontwikkeling”.

Seksueel geweld en relationele en seksuele vorming

Sophie (25), actief bij het CDJA, bracht seksueel geweld in conflictsituaties aan het licht. “Ook op ons eigen continent wordt seksueel geweld ingezet als wapen, in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. We moeten op blijven komen, met geld en middelen, voor de vrouwen en mannen in oorlogsgebieden die slachtoffer zijn van seksueel geweld.” 

Margot (27), politiek adviseur bij de Jonge Democraten, deelde het belang van het betrekken van jongens bij seksuele vorming. “Leer mannen over het mannelijk én het vrouwelijk lichaam en ontmantel stereotypen. Goede seksuele vorming is essentieel voor cultuurverandering.”  

Arthur benadrukte de relatie tussen de twee onderwerpen, en legde uit waarom het betrekken van jongens en mannen juist zo belangrijk is om seksueel geweld tegen te gaan. Pascalle onderschreef dat van harte. “Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zijn geen vrouwenzaak”.  

Laura (29) is adviseur bij het Lillianefonds, waar ze opkomt voor de seksuele rechten en gezondheid van jongeren met een beperking. Ze deelde de verhalen van jongeren met een beperking uit Oeganda en Zuidoost-Azië. Ze legde uit dat deze jongeren vaak vergeten worden als het gaat om seksuele rechten door mythes en vooroordelen over mensen met een beperking. Bijvoorbeeld in seksuele vorming. “Leg niet alleen de focus op het voorkomen van misbruik. Heb het ook over de plezierige kant van seks, over wensen en grenzen.”  

Sara (23), jongerenambassadeur voor SRGR bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, deelde haar ervaringen als ambassadeur. “Nog te vaak wordt de discussie over anticonceptie gedomineerd door een traditioneel perspectief waarbij getrouwde cisgender meisjes en vrouwen centraal staan.  Daarom roep ik de politiek op om intensief in te zetten op de voorziening van informatie, producten en diensten van anticonceptie die iedereen in de maatschappij bereiken.”  

Arthur herkende dat grote groepen mensen nog niet voldoende bereikt worden. 

Dat is ook een van de belangrijkste conclusies uit het Wereldbevolkingsrapport. We mogen niemand achterlaten.  
Arthur Erken, UNFPA

We sloten de sessie af met de overhandiging van het Wereldbevolkingsrapport. Arthur deelde de belangrijkste bevindingen. Hij vertelde over alle vooruitgang die er wereldwijd geboekt is de afgelopen 30 jaar. Maar ook dat die vooruitgang de afgelopen 5 jaar enorm vertraagd is. Nog steeds kan 1 op de 10 vrouwen niet zelf kiezen of ze anticonceptie gebruikt. Moedersterfte daalt niet meer. En een kwart van de vrouwen kan geen nee zeggen tegen seks met haar partner. Vooral de meest gemarginaliseerde groepen hebben nog steeds geen keuzevrijheid. Als we vooruit willen, moeten we ongelijkheid aanpakken.  

Peter Derrek Hof nam het rapport namens het ministerie van Buitenlandse Zaken in ontvangst, waar hij Ambassadeur Vrouwenrechten en Gendergelijkheid is. “Wereldwijd staan seksuele gezondheid en rechten onder druk. De antirechtenbeweging is nog nooit zo goed gefinancierd en georganiseerd geweest. We moeten ons gezamenlijk blijven inzetten voor keuzevrijheid en universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.”  

Ben je benieuwd naar de hele oproep van de jongeren? Houd onze socials de komende weken in de gaten, want daar zal je hun pitches voorbij zien komen. 

De nieuwste editie van het Wereldbevolkingsrapport 2024 lees je hier. 

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.