Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Het kabinet kondigt vandaag aan dat Mariëtte Hamer namens het kabinet seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat aanpakken. Het kabinet wil toewerken naar een nationale aanpak. Rutgers is blij met deze focus op meer preventie. Elk slachtoffer is er een te veel. Als samenleving moeten we er alles aan doen om seksueel geweld te stoppen. Het is goed dat het kabinet hier prioriteit van maakt.
De actualiteit rond seksuele grensoverschrijding en geweld laat opnieuw zien dat het veel te veel voorkomt. Niet alleen op het werk of op straat, maar bijvoorbeeld ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging en op school. Dat moet veranderen. “Het is goed dat deze verhalen naar buiten komen en zo meer bewustwording creëren. Slachtoffers hebben veel moed nodig om naar buiten te komen met hun verhaal. Zeker als er machtsposities en afhankelijkheidsrelaties in het spel zijn”, zegt Paulien van Haastrecht, directeur Rutgers.
Het wordt nog veel te normaal gevonden dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand. Willy van Berlo, programmamanager bij Rutgers, vindt dat we het al die slachtoffers verschuldigd zijn om dit momentum van brede verontwaardiging en bewustwording om te zetten in actie: “Het hoort er niet bij. Het hoort er nooit bij. Het is belangrijk dat we niet wegkijken en dat we elkaar aanspreken, ook – en vooral – mannen. Er is echt een cultuuromslag nodig. Het is tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen, zodat veel minder mensen slachtoffer worden van seksueel geweld.”
Seksuele grensoverschrijding zit diep geworteld in de samenleving. Een cultuurverandering gebeurt niet van de een op de andere dag. “Maar je kunt vandaag al wel starten met een structurele aanpak. Wij kunnen allemaal iets doen: van werkgevers, opvoeders en docenten tot horecaondernemers, sportbestuurders en gemeenten. Het is goed dat het kabinet hier prioriteit van maakt”, zegt Willy van Berlo.
Rutgers pleit al jaren voor meer preventie van seksueel geweld, want een gecoördineerde aanpak vanuit Den Haag is hard nodig. Net als een nationaal actieplan. Wat moet het kabinet volgens Rutgers doen? “Het kabinet moet veel meer investeren in het voorkomen van seksueel geweld. Denk aan betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor betrokken professionals, meer aandacht voor de rol van werkgevers en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren. Maar denk ook aan meer zorg en aandacht voor slachtoffers”, aldus Paulien van Haastrecht.
Rutgers gaat graag in gesprek met de kersverse regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, Mariëtte Hamer.
In de uitzending van Nieuwsuur van 8 februari gaf Paulien van Haastrecht haar reactie op de aanstelling van Mariëtte Hamer als regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.