Zoeken
Nieuws – Artikel

Reactie op regeerprogramma en begroting

Terug naar overzicht
17 september 2024

Afgelopen vrijdag is het regeerprogramma van het kabinet Schoof I (PVV-VVD-NSC-BBB) gepresenteerd, vandaag volgde de begroting voor 2025. Hoewel we op een aantal punten positieve ambities lezen op het gebied van jeugd, publieke gezondheid en emancipatie, maakt Rutgers zich zorgen.

We doen een oproep aan het kabinet om samen met maatschappelijke organisaties, deskundigen en jongeren de gestelde ambities te vertalen naar beleid en maatregelen die de seksuele gezondheid van alle Nederlanders bevorderen. Zodat jongeren gezond en veilig op kunnen groeien en iedereen geïnformeerde keuzes kan maken over hun lijf en leven.

Zorgwekkende maatschappelijke ontwikkelingen

We zien in onze samenleving zorgwekkende ontwikkelingen: condoom- en pilgebruik daalt terwijl soa-cijfers stijgen. Seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld, net als haat en discriminatie tegen lhbti+ personen vindt veel plaats. Online zien we een toename aan gekleurde, onvolledige en onjuiste informatie en haat tegen minderheden. Op het gebied van gendergelijkheid, emancipatie en de positie van minderheden daalt Nederland al jaren op internationale ranglijsten.

Ook in het buitenland zien we zorgwekkende ontwikkelingen. In steeds meer Europese landen wordt de toegang tot veilige abortus ingeperkt. In Rusland, Hongarije en recentelijk Bulgarije is anti-lhbti wetgeving aangenomen. In Oeganda kunnen lhbti+ personen de doodstraf krijgen.  Wereldwijd heeft de helft van de vrouwen geen toegang tot anticonceptie. Elk jaar zijn er wereldwijd 35 miljoen onveilige abortussen, die resulteren in levens veranderende verwondingen en ten minste 23.000 doden per jaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Het kabinet stelt in zijn regeerprogramma net als in het eerdere hoofdlijnenakkoord preventie centraal. Te lezen valt: ‘Voorkomen is beter dan genezen. Het kabinet neemt daarom maatregelen om de gezondheid van alle Nederlanders te beschermen en te bevorderen, waaronder mentale gezondheid. Hiertoe werken we een samenhangende effectieve preventiestrategie uit.’

Deze doelstelling onderschrijft Rutgers van harte. Toch lezen we bezuinigingen op publieke gezondheid en blijven concrete uitwerkingen van deze doelstelling uit. Terwijl deze hard nodig zijn, want de GGD’en kampen met grote tekorten. Slechts de helft van de jongeren die bij de GGD aanklopt voor betrouwbare informatie, counseling en (anonieme) seksuele gezondheidszorg kan daar terecht.

Elk jaar worden alleen al in Nederland ruim 200.000 jongeren seksueel actief. Deze jongeren vinden online informatie over hun lichaam, relaties en antwoorden op allerlei vragen op het gebied van seksuele gezondheid die vaak sturend, persoonlijk gekleurd of onjuist is. Terwijl jongeren betrouwbare en toegankelijke informatie nodig hebben om gezond en veilig op te groeien, geïnformeerde keuzes te kunnen maken en ongewenste zwangerschappen of soa’s te voorkomen.

We kijken uit naar de begrotingsbehandeling in oktober, om te zien hoe het kabinet zijn ambities op het gebied van preventie waarmaakt.

Seksuele gezondheid wereldwijd

De aangekondigde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, oplopend tot 2,4 miljard in 2027, zijn desastreus voor de positie van Nederland in de wereld.

Nederland is namelijk internationaal koploper op het gebied van seksuele gezondheid en rechten. De Nederlandse bijdrage redt de levens van miljoenen vrouwen en meiden. Door
toegang tot goede gezondheidszorg te realiseren. En daarmee onveilige abortussen en moedersterfte te voorkomen. Die inzet is goed verankerd in de Mondiale Gezondheidsstrategie. Wij hopen van harte dat Nederland haar internationale positie voor seksuele gezondheid en rechten doorzet de komende jaren.

De komende maanden volgen we aandachtig de uitwerking van de plannen van het kabinet. Wij blijven ons onvermoeibaar in zetten voor seksuele gezondheid wereldwijd.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.