Zoeken
Nieuws – Artikel

Mannen willen dat vrouwen onbezorgd genieten van seks, maar laten anticonceptie vaak aan hen

Terug naar overzicht
26 september 2022

Bijna alle jonge mannen (94%) van 20 tot 25 jaar met losse seksuele contacten vinden het belangrijk om een vrouw niet zwanger te maken. Ook vindt een groot deel (83%) van hen het belangrijk dat de ander onbezorgd kan genieten van seks. Voor 80% is het belangrijk dat de ander geen soa krijgt. Een goede motivatie voor condoomgebruik. Toch is het gebruik van een condoom niet vanzelfsprekend tijdens een onenightstand of bij wisselende sekscontacten. Dit blijkt uit een peiling van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, naar redenen van mannen om wel of niet een condoom te gebruiken in het kader van de nieuwe campagne ‘Trek ‘m aan’.

In 2017 bleek uit het grootschalige bevolkingsonderzoek Seks onder je 25e dat slechts 45% van de jonge mannen* een condoom had gebruikt tijdens seks met de laatste losse partner. In het kader van Wereld Anticonceptie Dag heeft Rutgers onderzocht wat redenen zijn voor jonge mannen om niet (altijd) een condoom te gebruiken, en wat drijfveren zouden kunnen zijn om wel of vaker een condoom te gebruiken bij losse seksuele contacten en onenightstands.

De peiling is uitgevoerd onder 1374 jonge mannen* van 20 tot 25 jaar.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Van de jonge mannen met losse contacten, zegt 14% hierbij nooit en 57% soms een condoom te hebben gebruikt in het afgelopen jaar. Mannen geven verschillende redenen waarom ze enkel sporadisch een condoom gebruiken. Ze zeggen te weten dat de ander een andere vorm van anticonceptie gebruikt. Ook vinden ze seks met een condoom minder lekker. Van de mannen die nooit een condoom gebruiken bij losse seksuele contacten, praat 35% nooit met de sekspartner hoe te voorkomen dat zij zwanger wordt. Van de mannen die soms een condoom gebruiken, praat 21% hier nooit over met de sekspartner.

Ineke van der Vlugt, expert anticonceptie bij Rutgers, is optimistisch over het feit dat zoveel mannen het belangrijk vinden dat de ander kan genieten van seks zonder bang te zijn voor een zwangerschap. Tegelijkertijd is ze ook teleurgesteld dat een deel van hen daar geen aandeel aan levert door een condoom te gebruiken of tenminste anticonceptie te bespreken met hun sekspartner.

Ineke: “We hebben gevraagd wat goede redenen zouden zijn om váker een condoom te gebruiken bij losse contacten. De belangrijkste is dat ‘Als de ander aangeeft dat ze graag een condoom wil gebruiken’, ‘Als ik weet dat de ander geen anticonceptie gebruikt’ en ‘Als ik zou weten dat de ander risico loopt op zwangerschap’. Maar dit kun je alleen weten als je erover praat met je sekspartner. En door er als man niet over te beginnen, leg je de verantwoordelijkheid bij de ander. Door met elkaar af te spreken hoe je samen seks hebt zonder zorgen, weet je zeker dat je allebei kunt genieten. En bij een los sekscontact kun je nooit zeker weten of zij goed beschermd is tegen zwangerschap. Plus, je loopt ook nog eens risico op een soa, als je niet allebei vooraf bent getest. Het klinkt misschien als een open deur maar het simpelweg bij je dragen van een condoom zorgt er ook voor dat je het gebruikt. Gewoon op zak hebben én aantrekken dus!”

Wereld Anticonceptie Dag

Om jonge mannen te stimuleren ook hun verantwoordelijkheid te nemen en een condoom te gebruiken bij losse contacten wordt op Wereld Anticonceptie Dag, op 26 september, de campagne ‘Trek ‘m aan’ gelanceerd. De Sense-campagne is een initiatief van Rutgers in samenwerking met Soa Aids Nederland en de regionale GGD’en.

Meer weten? Kijk dan op  www.sense.info/trekhemaan.

* Mensen met een penis.
** Vrouwen, trans- en non-binaire personen die zwanger kunnen worden.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.