Zoeken

Gedeelde verantwoordelijkheid anticonceptie

Anticonceptie gebruiken is niet alleen de verantwoordelijkheid van vrouwen*. Kinderen en soa’s krijg je samen, dus voorkom je ook samen. Op Wereld Anticonceptie Dag, 26 september, brengen we dat onder de aandacht.

Seks heb je met z’n tweeën

Het zijn vrouwen* die zwanger kunnen raken, dus denkt men nog weleens dat de verantwoordelijkheid alleen bij de vrouw ligt. Maar het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen en soa’s is iets waar je samen voor zorgt.

Gedeelde lusten én lasten

Als beide partners zich verantwoordelijk voelen voor veilige seks, is de kans op een onbedoelde zwangerschap of soa kleiner en het plezier van seks groter.

Meebetalen

Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie niet vergoed door de basisverzekering. Onder de 21 jaar betalen vrouwen hun anticonceptie vaak uit het eigen risico. In de praktijk, vooral bij losse contacten, zijn het meestal vrouwen die voor de kosten van anticonceptie opdraaien. Of het zijn mannen die condooms betalen. Bij gedeelde verantwoordelijkheid betaalt een partner mee aan de kosten. Zo voorkom je onbedoelde zwangerschap écht samen. En zo zijn de lusten en lasten van seks eerlijk verdeeld.

Andere manieren van lasten verdelen

Er zijn ook andere manieren om de verantwoordelijkheid te delen. Er samen over praten, samen informatie zoeken om een passende keuze te maken, mee gaan naar de huisarts, het recept bij de apotheek ophalen, zijn goede voorbeelden van gedeelde verantwoordelijkheid. Een betrokken partner draagt bij aan betere bescherming.

Meer anticonceptiemiddelen voor mannen

Voor vrouwen zijn er 8 betrouwbare methoden en voor mannen slechts 2. De helft van de mannen wil dat er meer anticonceptiemethoden komen voor mannen. Nu kunnen ze alleen kiezen voor een condoom of sterilisatie. Er wordt al meer dan 30 jaar onderzoek gedaan naar een veilige en geschikte methode voor mannen. Tot nu toe strandt het onderzoek vanwege bijwerkingen of men wil hier geen geld in steken, omdat de markt hier te klein voor zou zijn. Wij pleiten voor meer mogelijkheden voor mannen, zodat dit niet alleen een zaak van vrouwen blijft.

Steeds meer samen verantwoordelijk

Wij vinden dat niet alleen. Ook veel jonge mannen en vrouwen vinden dat de verantwoordelijkheid gelijk moet worden verdeeld. Alleen gebeurt het nog niet altijd in de praktijk.

Dat blijkt ook uit een peiling van Rutgers in 2020

Trek ‘m aan

Op 26 september 2022 is de campagne: ‘Trek ‘m aan’ gelanceerd. De Sense-campagne is een initiatief van Rutgers in samenwerking met Soa Aids Nederland en de regionale GGD’en. Bekijk hier de resultaten uit de peiling.

 

*vrouwen, trans- en non-binaire personen die zwanger kunnen worden

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.