Effectieve en duurzame preventie seksueel geweld in de gemeente: het kan!
Wist je dat lokale overheden veel invloed hebben op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld? Laat je inspireren en bekijk wat jij in jouw gemeente kan doen.
#TotHier
Steeds meer gemeenten zeggen #TotHier. Zij zien de urgentie om serieus werk te maken van preventie van seksueel geweld. Dat is goed nieuws, want de cijfers zijn schokkend. Meer dan de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen heeft te maken gehad met seksueel geweld en ongewenste aanrakingen. Soms met levenslange, ernstige psychologische en lichamelijke schade als gevolg, die ook nog eens leidt tot hoge economische en maatschappelijke kosten.
Aan de slag
Wil je in jouw gemeente ook aan de slag met effectieve en duurzame preventie seksueel geweld? Bekijk het 8-puntenplan, bekijk de webinar (onderaan deze pagina) of bekijk het ondersteuningsaanbod van Regioplan:
Download het 8-puntenplan
Deze publicatie biedt gemeenten concrete aanbevelingen voor een aanpak die werkt. Het geeft munitie om structurele preventie van seksueel geweld te agenderen en te realiseren. Het voorkomen van seksueel geweld betekent minder beschadigde levens, minder kosten en een veiligere gemeente én samenleving voor huidige en toekomstige generaties.
Bekijk het 8-puntenplan en stuur het door naar relevante collega’s en partners.
Preventie van seksueel geweld in de gemeenteHet 8-puntenplan is onderdeel van de bredere bouwstenen voor regionale aanpak tegen seksueel geweld, ontwikkeld door ‘Geweld hoort nergens thuis’ in samenwerking met 5 pilotgemeenten. Deze bouwstenen geven handvatten om preventie, signalering, zorg voor slachtoffers en consequenties voor plegers in een samenhangend geheel aan te pakken.
Bekijk de bouwstenen: Bouwstenen voor regionale aanpak tegen seksueel geweld | VNG
Maak gebruik van het ondersteuningsaanbod van Regioplan
Regioplan ondersteunt bij het ontwikkelen van een plan van aanpak tot het uitvoeren van een impactmeting. Trajecten zijn altijd op maat, zodat ze optimaal aansluiten bij de doelen en mogelijkheden van de gemeente.
Bekijk hun aanbod hierDoe mee met de campagne Ben je oké?
Gemeenten kunnen met de Ben je oké? campagne zorgen dat het veiliger en leuker is voor iedereen. De omstandercampagne maakt ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar in het uitgaansleven, bij studenten, op festivals en op straat. De campagneboodschap is: ‘Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’.
Download de brochure Ben je oké? in de gemeenteWebinar Preventie van seksueel geweld in de gemeente terugkijken
Op dinsdag 21 juni 2022 organiseerden Rutgers en Regioplan samen een webinar over preventie van seksueel geweld in de gemeente. Raadsleden, beleidsmakers en andere geïnteresseerden kunnen het webinar terugkijken (1:14:55).