Zoeken
Nieuws – Artikel

Rutgers: 8-puntenplan voor betere preventie van seksueel geweld in de gemeente

Terug naar overzicht
17 maart 2022

De gemeenteraadsverkiezingen zitten erop. De stemmen worden geteld. Rutgers feliciteert alle raadleden met hun verkiezing en wenst hen veel succes. Wist je dat juist lokale overheden veel invloed hebben op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld? Daarom publiceert Rutgers vandaag het 8-puntenplan voor betere preventie van seksueel geweld in de gemeente.

Steeds meer gemeenten zeggen #TotHier. Zij zien de urgentie om serieus werk te maken van preventie van seksueel geweld. Dat is goed nieuws, want de cijfers zijn schokkend. Meer dan de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen heeft te maken gehad met seksueel geweld en ongewenste aanrakingen. Soms met levenslange, ernstige psychologische en lichamelijke schade als gevolg, die ook nog eens leidt tot hoge economische en maatschappelijke kosten.

Veelkoppig monster

Wie inzet op preventie moet zich realiseren dat de oorzaken van seksuele grensoverschrijving divers zijn: de oorsprong voor grensoverschrijdend gedrag kan individueel, sociaal, cultureel of structureel zijn. “Actuele schandalen zoals bij The Voice of Holland en Ajax, maar ook de toename van seksueel misbruik en geweld achter de voordeur tijdens de lockdowns, illustreren wat een veelkoppig monster seksuele grensoverschrijding en seksueel geweld is,” zegt Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers.

Een gemeentelijke aanpak is echt alleen effectief als die inzet op meerdere strategieën en niveaus.

Voorkomen

Het komt niet alleen voor op het werk of op straat, maar ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging en op school en iedereen kan iets doen. Willy: “Van werkgevers, opvoeders en docenten tot horecaondernemers, sportbestuurders en gemeenten zelf. Een gemeentelijke aanpak is echt alleen effectief als die inzet op meerdere strategieën en niveaus.” Daarnaast is het belangrijk dat de aanpak zich focust op het voorkomen van ongewenst gedrag. “Ga met kinderen en jongeren in gesprek vóórdat zij seksuele relaties aangaan.”

Jongens en mannen

Een belangrijk onderdeel is het betrekken van jongens en mannen, die ook last hebben van traditionele gendernormen. “Door hen niet alleen te zien als potentiële daders, maar als deel van de oplossing, ga je seksuele grensoverschrijding collectief en effectief tegen,” zegt Willy.

Illustratie #tothier - Preventie van seksueel geweld in de gemeente

Wat kunnen gemeenten doen?

Rutgers neemt gemeenten aan de hand van 8 punten mee naar een effectieve preventiestrategie:

  1. Breng het probleem in kaart
  2. Breng de juiste partijen samen
  3. Formuleer ambitieuze en haalbare doelen
  4. Bevorder aandacht voor respectvolle omgang in de ontwikkeling van jongeren
  5. Geef aandacht aan jongeren die risico lopen
  6. Ontwerp duidelijke en aansprekende publiekscampagnes
  7. Bevorder deskundigheid van professionals
  8. Veranker preventie seksuele grensoverschrijding in beleid

Wil jij in jouw gemeente aan de slag? Lees meer in het uitgebreide 8-puntenplan: Preventie van seksueel geweld in de gemeente

 

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.