Zoeken

Social Change Agents

Social Change Agents zijn jonge rolmodellen: jongeren die taboe-onderwerpen rondom seksualiteit bespreekbaar maken in hun eigen omgeving. Zij vertellen wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden en waar ze voor staan. Zo inspireren zij anderen en ontstaan er echte gesprekken tussen jongeren onderling. Vooral in de groep van 12 tot 25 jaar zijn leeftijdgenoten belangrijk, want jongeren leren het meeste van elkaar.

Jongeren stimuleren op te komen voor elkaar

Groei je op in een omgeving met sterke normen rond gender en seksualiteit? Als je niet aan de norm voldoet of niet als gelijke wordt gezien dan kan dit zorgen voor onveiligheid en problemen. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren het niet altijd eens zijn met de normen en ongelijkheid die ze in hun omgeving tegenkomen. Je ertegen uitspreken is nog wel even iets anders.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Onze Social Change Agents laten zien hoe je dit doet. Vanuit hun eigen ervaring en kennis bespreken ze normen rond gender en/of sekse. Als rolmodel versterken ze jongeren op een positieve manier en verspreiden ze ook kennis. Zo komen dingen in beweging en komt er meer veiligheid, gelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheid over seks.

Social Change Agents Academy

Om jongeren meer te leren over hoe zij hun steentje bij kunnen dragen aan seksuele gezondheid en rechten voor alle jongeren in Nederland, heeft Rutgers de Social Change Agents Academy in het leven geroepen.

De Social Change Agents Academy is een opleidingstraject van een ongeveer half jaar. In een aantal maanden leert een groep jongeren de organisatie kennen en krijgen zij de kans om zich te ontwikkelen tot Social Change Agents, jonge rolmodellen die taboe-onderwerpen rondom seksualiteit bespreekbaar maken in hun eigen omgeving, in de media en richting de politiek. Gedurende deze periode komen zij (op het kantoor van Rutgers, in Utrecht) samen om te leren hoe zij hun eigen verhaal in kunnen zetten om verandering teweeg te brengen. Zij krijgen handvatten over hoe zij zich in het dagelijkse leven uit kunnen spreken tegen negatieve normen, in hun omgeving, in de media en richting de politiek.

Een onderdeel van de Academy is gedurende het traject in kleine groepjes werken aan een casus uit de verschillende thema’s waar Rutgers op werkt. Aan het eind van het traject presenteren de jongeren een oplossing voor de casus. Het winnende groepje krijgt de kans om hun oplossing in de praktijk te brengen.

Na de Academy treden jongeren toe tot het jongerennetwerk van Rutgers. Dit netwerk zet Rutgers regelmatig in voor mediaoptredens, advies en lobby. Ook ontvangen jongeren uit dit netwerk een uitnodiging voor speciale evenementen van Rutgers.

De Academy van 2024

De Social Change Agents Academy start in april 2024. De data van de Academy zijn (onder voorbehoud) als volgt:

Dinsdag 9 april, dinsdag 16 april, dinsdag 30 april, dinsdag 14 mei, dinsdag 28 mei, dinsdag 11 juni (eindpresentaties). De sessies vinden altijd plaats van 18:00 – 21:00u. De winnende oplossing voor de casus kan uitgevoerd worden van september tot januari.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen en wil je nog iets anders weten over Social Change Agents Academy? Stuur een e-mail naar Daan van Engelen: d.vanengelen@rutgers.nl.

Je kunt je tot donderdag 21 maart 2024 via onderstaand formulier (in ieder geval je CV, maar de keuze tussen motivatiebrief en -video is aan jou) opgeven. In je motivatie vragen we je antwoord te geven op de volgende vraag: Op wat voor manier draag jij nu je steentje bij aan een gelijkere wereld?

Doe jij mee met de Social Change Agents Academy

Deel jij jouw verhaal ook? Door te vertellen en te verbinden, haak je anderen aan en geef je ze vertrouwen. En zo lopen we met steeds meer richting een wereld waarin iedereen zichzelf mag zijn. We zijn altijd op zoek naar nieuwe ambassadeurs. Mis jij iemand zoals jij nog bij de Agents? Dan zoeken we jou helemaal. Zodat iedereen zich kan herkennen.

Wil je je je aanmelden? Vul dan het formulier in.

Licht in max. 500 woorden toe waarom jij geschikt bent voor deelname aan de Academy (denk hierbij aan je persoonlijke motivatie en hoe jouw ervaringen in je leven, werk of studie bijdragen aan deze motivatie).
Max. file size: 64 MB.
Als je een motivatievideo hebt gemaakt kun je hier de link plaatsen (Youtube, Vimeo, link van een filetransferdienst)
Hoe heb je van de Academy gehoord?(Required)

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.