Zoeken
Onderzoek

Dubbel kwetsbaar

Transgenders en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Diepte-interviews met achttien trans personen die ervaring hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag bieden inzicht in het soort geweld dat ze meemaakten, in risicofactoren, gevolgen en ervaringen met hulpverlening. Uit het onderzoek uit 2014 komen specifieke risicofactoren naar voren die trans personen kwetsbaar maken voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Belangrijkste element is dat gendernonconform gedrag bij de sociale omgeving een negatieve reactie oproept. Dit bevordert het sociaal isolement van trans personen, ondermijnt hun zelfvertrouwen en weerbaarheid en maakt hen kwetsbaar voor agressie en grensoverschrijdend gedrag.

Het rapport biedt concrete aanbevelingen voor het verbeteren van preventie en hulpverlening.

Lees het rapport (PDF)

Artikel

  • Cense, M. , de Haas, S. & Doorduin, T. (2017). Sexual victimization of transgender people in the Netherlands: prevalence, risk factors and health consequences. Journal of Gender-Based Violence, 1(2), 235-252 doi: 10.1332/239868017X15009036473945

Auteurs

  • Tamar Doorduin
  • Marianne Cense

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.