Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Steeds meer overheden wereldwijd proberen met hun beleid geboortecijfers te beïnvloeden. En helaas is dat beleid vaak gebaseerd op mythes. Dat blijkt uit The State of World Population, het jaarlijkse onderzoek van UNFPA. UNFPA en Rutgers organiseerden hierover woensdag 19 april 2023, de dag van publicatie, een inhoudelijke bijeenkomst. “De echte vraag die we onszelf moeten stellen over de wereldbevolking is: kunnen vrouwen kiezen?”
UNFPA is het wereldbevolkingsfonds van de Verenigde Naties. The State of World Population onderzoekt elk jaar hoe beleidsmakers, onderzoekers en alle andere mensen omgaan met bevolkingstrends en hoe hun visie seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) beïnvloedt. Rutgers en UNFPA werken veel samen rondom dit onderwerp. Het rapport vormt elk jaar een belangrijke basis voor het werk en onderzoek dat wij overal in de wereld doen.
Zo’n 80 mensen zijn aanwezig bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag als Arthur Erken, directeur beleid en strategie bij UNFPA, de aanwezigen meeneemt door de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Dat heeft dit jaar een bijzondere ondertitel en focus: 8 Billion Lives, Infinite Possibilities. The case for rights and choices.
Arthur: “Toen in november de wereld zijn 8 miljardste inwoner verwelkomde, was dat een vreugdevolle boodschap. Want eigenlijk betekent dit dat mensen langer en gezonder leven. Toch vonden veel mensen het nieuws alarmerend. In sommige delen van de wereld worden er te veel kinderen geboren, in andere delen te weinig. En met beleid moeten we daar iets aan veranderen, zo hoorden we. Maar we zien dat beleid hiervoor overal in de wereld de rechten voor seksuele en reproductieve gezondheid beperkt.”
Volgens Arthur en het rapport moet het gesprek gaan over de keuze die vrouwen hebben. Over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. “We moeten de juiste vragen stellen over ongelijkheid, over rechten, over de kwaliteit van leven. De discussie moet gaan over hoe we de wereld voor álle mensen een betere plek kunnen maken.”
Die op rechten gebaseerde benadering is cruciaal, zegt Anke van der Kwaak in gesprek met moderator Sofie van den Enk. Anke is senior adviseur en onderzoeker bij KIT Royal Tropical Institute. “Daarom ben ik ook blij met de ondertitel van het rapport. We weten uit onderzoek dat het een positief effect heeft op samenlevingen, lokale gemeenschappen en landen als we ons richten op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. We moeten geen beleid opleggen, we moeten ons richten op de zelfbeschikking van vrouwen, op hun stem en hun keuze.” “Maar”, benadrukt Anke, “We moeten ook mannen en jongens onderwijzen. Hen toegang geven tot uitgebreide SRGR-diensten en voorzieningen. Anders heeft het op vrouwen gerichte SRGR-beleid weinig effect.”
De relatie tussen klimaatverandering en demografie blijft een gevoelig onderwerp, zo erkent het rapport. Het is veel te gemakkelijk om te zeggen dat mensen in het mondiale Zuiden minder kinderen moeten krijgen, zegt Anke. “In het onderzoek naar klimaat en seksualiteit moet meer samenhang komen.” Arthur vult aan. “Tien procent van de wereldbevolking veroorzaakt meer dan de helft van de wereldwijde uitstoot. En daarbij zit niet het zevende kind van een vrouw in Niger. Bovendien is het niet zo dat het klimaat opeens verandert als mensen in het mondiale Zuiden minder kinderen krijgen.”
Tijdens een officieel moment overhandigt Arthur het rapport vandaag aan Kitty van der Heijden, directeur-generaal internationale samenwerking bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Ik herinner me dat Arthur en ik elkaar in 1998 al tegenkwamen op een SRGR-bijeenkomst”, vertelt Kitty. “En het stemt me eerlijk gezegd droevig dat deze onderwerpen nog steeds op de agenda staan. Waarom moeten we nog steeds het recht op keuzevrijheid bevechten?”
Ze doelt op de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten die overal ter wereld onder druk staan. “Daarom is dit rapport zo belangrijk. De knapste koppen op dit gebied hebben onderzoek gedaan naar demografie, migratie, populatie en die rechten. Deze data, dit bewijs helpt ons bij onze communicatie.”
Kitty noemt een paar dramatische cijfers, die ook in het rapport staan. Slechts een kwart van de vrouwen in de wereld kan ‘nee’ zeggen tegen seks en bijna een kwart is niet in staat om belissingen te maken over haar eigen gezondheid. Elke dag sterven er 800 vrouwen aan de gevolgen van zwangerschapscomplicaties die voorkomen hadden kunnen worden. De helft van de zwangerschappen in de wereld is ongepland.
“We moeten de mythes rondom demografie ontkrachten. We zijn met 8 miljard, maar twee derde van die mensen woont in landen met een laag vruchtbaarheidscijfer. We moeten niet inleveren op onze rechten en onze vrijheid. We moeten onze zelfbeschikking niet ondermijnen. Daarom schalen wij als Nederland onze internationale inspanningen voor gendergelijkheid op en ontwikkelen we een feministisch buitenlandbeleid.” Bevlogen roept ze op: “Wij hebben geen geduld meer. Ik heb geen geduld meer. En ik hoop dat jullie ons meehelpen de wereld beter te maken.”
Via een Mentimeter kunnen de aanwezigen vragen stellen aan de sprekers. Moderator Sofie kiest er een paar uit. Hoe kunnen we meer mannelijke politici betrekken, luidt een van de vragen. “Door ook hen van de juiste informatie te voorzien”, zo zegt Arthur. “Niet iedereen kan expert zijn, het is aan ons, aan jullie in de zaal, om ervoor te zorgen dat de juiste informatie overal terecht komt. Ook bij mannen. Want helaas zijn het vaak nog mannen die veel invloed hebben op de vooruitgang van vrouwen.”
Hoe kunnen we de silo’s waarin klimaat- en gendergelijkheidsonderzoekers nu nog vaak opereren samenbrengen? “Dat is een belangrijke vraag, want het is belangrijk dat we ons hierin blijven ontwikkelen”, zegt Anke. “Onderzoekers en beleidsmakers moeten elkaar opzoeken, wij moeten ze misschien wel samenbrengen. En we moeten funding krijgen voor verder onderzoek.”
Niet alle overheden staan open voor het gesprek over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Een van de aanwezigen vraagt hoe we daarmee kunnen omgaan. “Diplomatie is een mix van allerlei instrumenten en de helft daarvan zie je niet”, legt Kitty uit. “Het is de kunst om de juiste middelen te kiezen, juist met de landen die zich totaal niet in onze aanpak kunnen vinden. Seksualiteit blijft een lastig onderwerp voor sommige mensen. Daarom zoeken we altijd naar de respectvolle dialoog.”
Verder lezen? Hier vind je het volledige rapport The State of World Population, 8 Billion Lives, Infinite Possibilities. The case for rights and choices.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.