Zoeken
Nieuws – Artikel

Wereldwijde crisis: bijna de helft van alle zwangerschappen is onbedoeld

Terug naar overzicht
30 maart 2022

De oorlog in Oekraïne en andere conflicten en crises zoals de COVID-19 pandemie leiden tot meer onbedoelde zwangerschappen, omdat de toegang tot voorbehoedsmiddelen wordt verstoord en seksueel geweld toeneemt. Dit staat in het Wereldbevolkingsrapport 2022 van de UNFPA, het seksuele en reproductieve gezondheidsagentschap van de VN. Het rapport wordt vandaag aangeboden aan Pascalle Grotenhuis, directeur Sociale Ontwikkeling en Ambassadeur Vrouwenrechten & Gendergelijkheid. De lancering van het rapport wordt georganiseerd door Rutgers, expertisecentrum seksualiteit.

Diepgaande gevolgen

Tussen 2015 en 2019 waren er elk jaar wereldwijd ongeveer 121 miljoen onbedoelde zwangerschappen. Meer dan 60 procent van de onbedoelde zwangerschappen eindigt in abortus en naar schatting 45% van alle abortussen zijn onveilig, wat 5 tot 13% van alle moedersterfte veroorzaakt. Tijdens de eerste 12 maanden van de COVID-19 pandemie, duurde de verstoring in toegang tot anticonceptie gemiddeld 3,6 maanden. Dit leidde tot maar liefst 1,4 miljoen ongewenste zwangerschappen.

Het rapport, “Seeing the Unseen: The case for action in the neglected crisis of unintended pregnancy”, waarschuwt dat deze mensenrechtencrisis diepgaande gevolgen heeft voor samenlevingen, vrouwen en meisjes en de wereldgezondheid.

Geen keuze

“Dit rapport is een alarmsignaal. Het duizelingwekkende aantal onbedoelde zwangerschappen laat een falen zien in het handhaven van de mensenrechten van vrouwen en meisjes,” zegt UNFPA-directeur Dr. Natalia Kanem. “Voor de getroffen vrouwen is de meest levensbepalende reproductieve keuze – wel of niet zwanger worden – helemaal geen keuze.”

In 47 landen gebruikt ongeveer 40% van de seksueel actieve vrouwen géén anticonceptiemiddelen om zwangerschap te voorkomen. Dit komt onder meer door een gebrek aan seksuele en reproductieve gezondheidszorg en informatie over anticonceptie. Ook schadelijke normen en stigma’s rond vrouwen die zeggenschap hebben over hun eigen vruchtbaarheid en lichaam spelen een rol. Vrouwen die anticonceptie gebruiken, worden bijvoorbeeld gezien als losbandig en dat ze uit zijn op seks. Tot slot leidt ongelijkheid tussen mannen en vrouwen tot hoge percentages onbedoelde zwangerschappen. Door deze ongelijkheid kan bijna een kwart van alle vrouwen seks niet weigeren. Gebruik van anticonceptie is 53% lager onder vrouwen die te maken hebben met geweld door hun partner.

Vluchtelingen

In het rapport staat verder dat 20% van de vrouwen en meisjes in vluchtelingenkampen te maken krijgt met seksueel geweld. Tegen 2025 zullen er in Afghanistan naar schatting 4,8 miljoen onbedoelde zwangerschappen zijn als gevolg van genderongelijkheid en verstoringen van de gezondheidszorg. “Als je 15 minuten had om je huis te verlaten, wat zou je dan meenemen? Zou je je paspoort pakken? Voedsel? Zou je aan je voorbehoedsmiddelen denken?” zegt Dr. Natalia Kanem. “In de dagen, weken en maanden nadat een crisis uitbreekt, redt anticonceptie levens. Ze behoeden vrouwen en meisjes namelijk voor onbedoelde zwangerschappen. Ze zijn net zo vitaal als voedsel, water en onderdak.”

De verantwoordelijkheid om te handelen

De auteurs van het rapport roepen overheden op om prioriteit te geven aan de preventie van onbedoelde zwangerschappen door de toegankelijkheid, kwaliteit en variëteit van anticonceptiemiddelen te verbeteren. Ook een sterke uitbreiding van kwalitatief hoogwaardige seksuele en reproductieve gezondheidszorg en voorlichting is van belang. Op deze manier kunnen vrouwen en meisjes zelf de fundamentele keuze – wel of geen kinderen krijgen, maken.

Het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) presenteert ieder jaar het wereldbevolkingsrapport. Het rapport biedt inzicht in de positie van vrouwen in de wereld en de relatie tussen genderongelijkheid, vooral geweld tegen vrouwen, bevolkingsvraagstukken, seksuele gezondheid, recht op zelfbeschikking en armoedebestrijding.

Het rapport “Seeing the Unseen: The case for action in the neglected crisis of unintended pregnancy” kun je hier lezen.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.