Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
In het programma BodyTalk werken Rutgers en het Liliane Fonds samen om seksuele vorming van en voor jongeren met een beperking bespreekbaar te maken. Eind augustus waren Laura Honders, adviseur seksuele en reproductieve gezondheid en rechten bij het Liliane Fonds, en Yuri Olrichs, trainer en seksuoloog bij Rutgers, in Vietnam. Daar werden de eerste stappen gezet voor het ontwikkelen van een handleiding voor professionals, die hen ondersteunt bij het praten over seksualiteit met kinderen en jongeren met een beperking.
NLR Indonesia, Norfil Foundation, Filipijnen, en Research Centre for Inclusion, Vietnam, zijn de lokale partners met wie we dit project uitvoeren. In april van dit jaar was er een bijeenkomst in de Filipijnen. Toen leerden de partners hoe seksuele en relationele vorming van invloed is op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren met een beperking en welke rechten ze hebben. Ook leerden ze hoe ze seksualiteit bespreekbaar kunnen maken, binnen hun eigen organisaties, maar ook in gesprekken met ouders, partners, verzorgers, leerkrachten en gezondheidswerkers. Op deze manier ontstaat een netwerk van betrokken en goed geïnformeerde mensen, die kinderen en jongeren met een beperking kunnen begeleiden bij hun ontwikkeling.
In Hanoi werden ervaringen uitgewisseld, gesprekstechnieken geoefend en bouwstenen aangedragen voor het ontwikkelen van de handleiding. Het idee achter de handleiding is dat alle aspecten van seksuele en relationele vorming aan bod komen en dat er ruimte is voor aanpassing naar lokale omstandigheden. Uiteindelijk willen we dat de handleiding ook in andere landen gebruikt kan worden. Naast de handleiding werken we ook aan het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal en andere middelen om het gesprek over seksuele vorming op een positieve manier te voeren.
BodyTalk is een driejarig programma gericht op kinderen met een beperking in Vietnam, de Filipijnen en Indonesië met als doel hen te voorzien van kennis zodat zij kunnen opkomen voor hun seksuele en reproductieve rechten en hun wensen en grenzen kunnen aangeven. Meer weten over het programma?
Lees hier meer.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.