Zoeken
Nieuws – Artikel

Lancering Wereldbevolkingsrapport 2023

Terug naar overzicht
19 april 2023 Tags: 8 Billion Lives, Infinite Possibilities, STATE OF THE WORLD POPULATION, UNFPA, Wereldbevolkingsrapport

Vandaag lanceert het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) het Wereldbevolkingsrapport 2023 genaamd ‘8 Billion Lives, Infinite Possibilities: the case for rights and choices’. Rutgers organiseert samen met UNFPA de lancering in Nederland vanuit onze missie voor de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Nederland en overal ter wereld.

Tijdens de lancering wordt het rapport door UNFPA overhandigd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het rapport gaat over de invloed van hoe we kijken naar wereldwijde bevolkingsdynamiek op seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. In 2022 overschreden we de 8 miljard mensen. De wereldbevolking groeit, maar de bevolkingsgroeicijfers zijn zeer verschillend per land. De wereldwijde bevolkingsdynamiek is complex.  Er moet drastisch anders gesproken over en gepland worden naar veranderingen in bevolkingscijfers. Samen kunnen we werken aan welvarende, inclusieve samenlevingen ongeacht de grootte van de bevolking.

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Wereldwijd zien we dat steeds meer regeringen beleid voeren dat gericht is op het verhogen, verlagen of handhaven van de vruchtbaarheidscijfers (het gemiddelde aantal geboren kinderen per vrouw). Dit beleid legt de verantwoordelijkheid voor het veranderen van de demografische ontwikkelingen bij vrouwen. Het zegt eigenlijk: als de bevolking groeit, moeten vrouwen minder kinderen krijgen – als de bevolking krimpt, moeten zij juist meer kinderen krijgen. Zo’n beleid is problematisch, omdat het vaak leidt tot een beperking van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en autonomie van vrouwen en meisjes. Het leidt ook de aandacht af van de oorzaken van wereldwijde problemen en verlegt de schuld hiervan. Door naar populatiegroei- of krimp te wijzen als oorzaak van complexe problemen, kijken we niet goed genoeg naar de onderliggende oorzaken van die problemen. Vruchtbaarheidscijfers zijn niet het probleem, noch de oplossing. We moeten kijken naar de directe oorzaken en bewezen oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Waarom vinden wij dit belangrijk?

We moeten verder kijken dan de totale bevolkingsaantallen en de vruchtbaarheidscijfers. Bevolkingstrends hebben een enorme impact, maar er is ook nuance nodig om ze te begrijpen. In plaats van ons af te vragen of vruchtbaarheidscijfers te hoog of te laag zijn, moeten we kijken of mensen in staat zijn om hun seksuele en reproductieve rechten te realiseren. En zo niet, wat is er nodig is om dit wél te kunnen?

Kortom: het pleiten voor seksuele en reproductieve rechten en het in staat stellen van vrouwen om hun eigen beslissingen te nemen over hun lichaam en hun leven moeten altijd centraal staan.

De voordelen van betere seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zijn namelijk talrijk. Zij leiden tot betere gezondheidsresultaten, bevorderen de gendergelijkheid en verbeteren het sociale en economische welzijn van personen, gezinnen en gemeenschappen.

Samen met partnerorganisaties werkt Rutgers, wereldwijd, al jarenlang aan de verbetering van seksuele rechten, toegang tot voorlichting en informatie over seksualiteit, toegang tot anticonceptie en veilige abortussen en preventie van seksueel geweld.

Waar kan ik het rapport lezen?

Het rapport is vanaf vandaag te downloaden via www.unfpa.org/swp2023.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.