Zoeken
Eugénie biedt accurate SRGR-informatie in Togo via een app ontwikkeld door en voor jongeren

Eugénie (25): “Jongeren in Togo vinden online antwoorden op de vragen waar ze mee zitten.”

Foto's: Kwesi Romain G. Ayivor-Gagli

De 25-jarige rechtenstudente Eugénie uit Togo is SRGR-activist en vrijwilliger: als teleconsulent beantwoordt ze vragen op de allô 1011 Togo hotline. Via hun app kregen al meer dan 1700 jongeren antwoord op hun vragen. Eugénie was betrokken bij elke fase van de ontwikkeling van de app. “Jongeren zijn eerder geneigd om hun vragen online te stellen dan in het bijzijn van een zorgverlener.”

Jongeren in Togo de informatie geven die ze nodig hebben

“Als kind kreeg ik geen informatie over seksualiteit van mijn ouders. Voor hen waren deze onderwerpen taboe,” zegt Eugénie. “Toen ik voor het eerst begon te menstrueren, was dat een schok voor me. Het was alleen dankzij mijn vrienden dat ik geleidelijk leerde om met mijn menstruatie om te gaan.”

“In Togo is onze bevolking overwegend jong. Ze hebben behoefte aan een gemakkelijke en betaalbare toegang tot reproductieve gezondheidsdiensten, waaronder gratis anticonceptiemethoden. De diensten moeten beschikbaar zijn buiten schooluren en op plaatsen waar ze anoniem kunnen blijven.  Ook hebben ze leeftijdsgerichte en cultureel relevante informatie nodig over reproductieve gezondheid en relaties.”

"Door mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de mobiele app heb ik mijn kennis over SRGR-voorlichting verbeterd."

“Mijn rol is om adolescenten en jongeren correcte informatie te geven en hen door te verwijzen naar een gekwalificeerd gezondheidscentrum. Ik help jongeren in alle discretie en vertrouwelijkheid oplossingen te vinden voor hun problemen.  Ik heb bijvoorbeeld meisjes ontmoet die opbiechtten dat ze vaak na elke seksuele ontmoeting noodanticonceptiemiddelen nemen om zwangerschap te voorkomen. Na counseling heb ik deze meisjes doorverwezen naar een kliniek zodat ze een anticonceptiemethode konden gaan gebruiken.”

“Er zijn veel goede manieren waarop jongeren de informatie kunnen krijgen die ze nodig hebben. We moeten seksuele voorlichting opnemen in de lesprogramma’s, reproductieve gezondheidszorg en gezinsplanning gratis maken voor jongeren en beschikbaar stellen in school- en universiteitsklinieken. We moeten ook kijken naar seksuele voorlichting op en buiten school. Ik denk dat het kan worden opgeschaald en in digitale vorm of in stripboeken kan worden aangeboden.”

Jongeren updaten hun eigen app

De InfoAdoJeune app geeft jongeren antwoord op hun vragen en er komen meer functies aan. “Tijdens de workshop om de applicatie te ontwikkelen, hebben we voorgesteld dat jongeren ook online medicijnen moeten kunnen bestellen. Momenteel bevindt dit zich in de testfase. Andere functionaliteiten die we hebben toegevoegd zijn een knop om lid te worden van de jongerenbeweging, een online apotheek waar je afspraken kunt plannen en een nieuwe teleconsult functionaliteit.”

"Jongeren voelen zich meer op hun gemak achter hun telefoon. Ze stellen de vragen die ze echt willen weten.”

Meer jongeren bereiken, met betere informatie

“Door mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van de app heb ik mijn kennis vebreed. Ik realiseerde me dat wij jongeren denken dat we de juiste informatie binnen krijgen via sociale netwerken, maar vaak is dat niet zo. Jongeren hebben hulp nodig.  Ik heb me persoonlijk voorgenomen om een verantwoordelijk seksueel leven te leiden en een rolmodel te zijn voor mijn leeftijdsgenoten.”

“Het is voor jongeren makkelijker om online gebruik te maken van seksuele gezondheidszorg, omdat ze zich op hun gemak achter hun telefoon verstoppen en anoniem blijven. Ze zijn ook meer geneigd om te vragen wat ze echt willen weten dan wanneer ze voor een zorgverlener zitten.”

“Ik breng diensten en accurate informatie dichter bij de mensen. Er is een grote vraag – niet alleen vanwege de mogelijkheid om anoniem informatie en behandeling te ontvangen. Via de InfoAdoJeune app kunnen mensen geconsulteerd worden door een gekwalificeerde hulpverlener zonder te hoeven reizen.

Eugénie hoopt de toegankelijkheid van de app verder te verbeteren, ook voor jongeren met beperkte toegang tot internet.”Zij vormen een belangrijke groep van onze bevolking.”

"De InfoAdoJeune app is een echte innovatie die inspeelt op de verschillende behoeften van adolescenten en jongeren in Togo."

Bewustzijn binnen en buiten school

“Ik ben een gepassioneerd activist geworden op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Ik praat gemakkelijk over deze onderwerpen met de mensen om me heen. Ik richt me niet alleen op jongeren op scholen. Met de outreach van ATBEF richten we ons ook op jongeren die de school hebben verlaten. Ik denk dat deze jongeren meer informatie nodig hebben, omdat ze het recht hebben om hun stage af te maken en het risico om zwanger te raken tijdens hun opleiding reëel is.”

“Om meer bewustzijn te verspreiden, heb ik een theatergroep opgericht die uitgebreide thema’s over seksuele voorlichting opvoert en we worden vaak gevraagd om op te treden. We praten over zwangerschappen, geweld en proberen vooral de taboes rond seksualiteit te doorbreken. We hebben zelfs meegedaan aan de nationale theaterwedstrijd over sociale cohesie op de Internationale Dag van de Jeugd in 2022, waar we de eerste prijs hebben gewonnen. Blijkbaar waardeert het publiek echt wat we doen!”

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.