Zoeken
Onderzoek

Bespreekbaar maken van seksualiteit in de zorg

Zorgprofessionals hebben behoefte aan meer kennis en kunde en structurele tijd en capaciteit om comfortabel en proactief seksualiteit te bespreken.

Zorgprofessionals hebben behoefte aan meer kennis en kunde en structurele tijd en capaciteit om comfortabel en proactief seksualiteit te bespreken. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers. “Het bespreken van seksuele gezondheid en seksualiteit in de zorg zijn belangrijke onderdelen van iemands welzijn. Toch kan dit voor zorgprofessionals soms ingewikkeld zijn. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat seksualiteit slechts reactief besproken wordt in plaats van proactief. Dit hangt niet alleen samen met tijdgebrek, maar ook met het beeld van sommige zorgprofessionals van seksualiteit als een privéaangelegenheid”, leggen Lucien Sanchez en Afiah Vijlbrief, onderzoekers bij Rutgers uit.

Het bespreken van seksualiteit heeft zowel een preventieve als signalerende werking als het gaat om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, en kan bijdragen aan seksueel welzijn en plezier. Het leidt tot het normaliseren van het praten over seksuele gezondheid en seksualiteit. Het onderzoek van Rutgers, eind 2022 uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, laat zien waarom het ingewikkeld is om binnen de zorg over seksualiteit te praten en wat er nodig is om het gesprek te bevorderen.

Lees het onderzoeksrapport

Auteurs
Lucien Sánchez van Kammen
Afiah Vijlbrief

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Afiah Vijlbrief

Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.