Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
‘Hoe moet de nationale aanpak seksueel geweld eruit komen te zien?’ Deze vraag stond centraal tijdens Het Politieke Seksgesprek. Afgelopen zaterdag vond in een uitverkocht TivoliVredenburg het Seks Festival plaats. Ruim 1300 bezoekers, van jonge geïnteresseerden tot professionals, konden genieten van een gevarieerd programma. Een van de onderdelen, georganiseerd door Rutgers, was Het Politieke Seksgesprek. Tijdens deze talkshow ging BNNVARA-presentator Filemon Wesselink in gesprek Mariëtte Hamer en met politieke jongerenorganisaties.
Seks is óók politiek. Seksuele grensoverschrijding komt overal en veel te vaak voor. Sinds de schandalen bij onder meer de Voice of Holland en Ajax weet heel Nederland dat. Maar waar moet het kabinet mee aan de slag om dit aan te pakken? En wat vinden jongeren? Mariëtte Hamer, de kersverse regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, kreeg tips van Hiske Scholtens (DWARS), Tim Kuijsten (PerspectieF), Lisanne van Damme (Jonge Democraten) en Juliëtte van Gilse (JOVD). Het publiek gaf ook input via mentimeter.
Volgens Rutgers is het van belang dat respectvolle omgang structureel voldoende aandacht krijgt in de levens van jongeren, op school en daar buiten. Tim Kuijsten: “Seksuele gezondheid heeft effect op je algehele gezondheid. Daarom is het belangrijk dat kinderen in het basis- en middelbaaronderwijs hier over leren. We moeten met z’n allen onze mindset aanpassen. Op de werkvloer, maar ook in kleinere omgeving. Dat begint al op school.” Lisanne van Damme vindt dat het op school ook meer over wensen en grenzen moet gaan. “Seksuele vorming gaat nu nog te vaak alleen over biologie, maar niet over wat fijn is en wensen en grenzen. Het is heel goed om jezelf te leren ontdekken, met elkaar of alleen. Dit voorkomt dat mensen dingen doen waar ze later misschien spijt van hebben.”
Rutgers pleit daarnaast voor meer aandacht voor rolpatronen tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen, respectvolle omgang, consent, gendergelijkheid, gendernormen, diversiteit, zelfbeschikking en verantwoordelijkheid.
Hiske Scholtens vindt dat er niet alleen op scholen meer aandacht moet zijn voor seksuele gezondheid. “Er moeten meer protocollen komen, ook in het uitgaansleven. Dat het barpersoneel weet wat ze moeten doen bij grensoverschrijdend gedrag, en dat iedereen zich veilig voelt in de kroeg of discotheek.” Ze is blij met campagnes als Ben je oke. Ze benadrukt dat ook omstanders een grotere rol kunnen spelen in de preventie.
Mariëttte Hamer sluit de talkshow af: “Seks is meer dan alleen op en neer. We moeten samen hard aan de slag en werken aan cultuurverandering. Daarin moeten we op zoek gaan naar de winst die we samen kunnen behalen. En hoe we uiteindelijk respectvol met elkaar omgaan.”
Naast de talkshow konden bezoekers meer ontdekken over bijvoorbeeld seksueel plezier.
Wat valt er voor jou onder seksueel plezier? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Bezoekers konden de antwoorden ophangen aan de sekslijn van Rutgers. Bij de photobooth mochten bezoekers dicpics, titpics en clitpics maken en deze, met consent, versturen. Want: consent is sexy en daar weten we alles van!
Rutgers heeft TivoliVredenburg en medeorganisator Stichting Seksueel Welzijn geadviseerd en verzorgde verschillende onderdelen van de programmering.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.