Zoeken
Nieuws – Artikel

Rutgers genomineerd voor Hoogvlieger Award

Terug naar overzicht
23 juni 2022

De video ‘Impact of COVID-19 on LGBTQI+ community in Nepal’ is genomineerd voor de HuCom Awards 2022 in de Hoogvlieger categorie. De video, gemaakt voor de Rutgers Dialoog, gaat over Ruskhana Kapali, een jonge transgender vrouw en activist uit Nepal in Azië. Of beter gezegd, een video met en van Ruskhana. Het Expertisecentrum Humanitaire Communicatie (HuCom) reikt ieder jaar de Hoogvlieger en Vlieg in het Oog Awards uit voor respectievelijk de meest en minst geslaagde campagne van een Nederlandse OS-organisatie. Rutgers is blij met deze nominatie en waardering.

De video met Ruskhana dient als een platform voor een jonge activist, die de tijd en ruimte krijgt om haar eigen verhaal te vertellen. Dit verhaal gaat over de gemarginaliseerde positie van LGBTQI+ mensen in de Nepalese samenleving en hoe COVID-19 deze mensen nog meer in kwetsbare situaties heeft gedrukt. Ruskhana legt, volgens de jury, op duidelijke en bevlogen wijze uit dat transgender en non-binaire Nepalezen vaak de toegang tot gezondheidszorg en andere voorzieningen werd ontzegd door de overheid, omdat ze niet als (meest) kwetsbare mensen werden gezien, en omdat hun zorg (zoals hormoontherapie) niet als een essentiële dienst werd aangemerkt. Ze pleit voor transgender en non-binaire mensen in de politiek, op het niveau waar de beslissingen worden gemaakt, of in ieder geval voor beleidsmakers die luisteren naar de LGBTQI+ gemeenschap. Of zoals Ruskhana het zegt: ‘The first step to helping the LGBTQI+ community (…) in Nepal would be to reach out to us, to hear our voices, to listen what we have to say, to listen to what we are experiencing.’

Vorig jaar was Rutgers, in partnerschap met Hivos, IPPF Africa Region, Dance4Life, Arrow, Choice en LACWHN, de winnaar van de Hoogvlieger Award. Toen ontving Rutgers de Hoogvlieger Award voor een video over een jonge homoseksuele LGBTQ+ activist uit Guyana in Zuid-Amerika.

Rond 8 juli wordt de winnaar van de Hoogvlieger Award bekend gemaakt.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.