Zoeken
Nieuws – Artikel

Vrijheid van vrouwen in Texas verder beperkt door nieuwe abortusrestricties

Terug naar overzicht
10 september 2021

Begin september voerde de Amerikaanse staat Texas een extreem beperkende abortuswet in. Deze wet maakt het strafbaar een zwangerschap af te breken na zes weken en geldt ook wanneer zwangerschap het gevolg is van seksueel geweld of incest. Veel vrouwen weten op dat moment zelf nog niet dat zij zwanger zijn.

Tot voor kort vond 85% van de abortussen in Texas plaats na 6 weken zwangerschap. Deze zouden onder de nieuwe wet dus niet meer plaats kunnen vinden.

De nieuwe wet laat zien hoe hard de anti-abortuslobby bezig is om de federale abortuswetgeving (Roe vs Wade) onderuit te halen en vrouwenrechten verder in te perken.
Rutgers is geschokt door deze ontwikkeling, die veel vrouwen raakt in hun zelfbeschikking en blijft zich inzetten voor het recht op keuzevrijheid, waaronder vrouwvriendelijke, veilige abortuszorg.

Aanklagen en boete

Naast de extreme tijdslimiet voegden beleidsmakers een extra ontmoedigende factor toe: de wet stimuleert het aanklagen van iedereen die een vrouw helpt haar abortus na zes weken af te breken, van taxichauffeur tot verpleegkundige. De boete van $10.000 moet door degene die op de een of andere manier de abortusprocedure mogelijk maakt betaald worden aan degene die hem of haar aangeeft.

Consequenties

De consequenties voor vrouwen in Texas die hun zwangerschap willen afbreken zijn extreem beperkend en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Vrouwen zullen ver over staatsgrenzen moeten reizen om de zorg te krijgen die ze nodig hebben, een consequentie die voornamelijk vrouwen met de laagste inkomens raakt en een abortus bemoeilijkt, ook als het leven van de vrouw in gevaar is. Naast de schending van de rechten van vrouwen, weten we ook dat dit beleid ronduit ineffectief is om abortus te voorkomen: het limiteren van het recht op abortus leidt niet tot minder abortussen – alleen tot meer onveilige abortussen, vaak met ernstige complicaties voor de vrouw, of zelfs met haar dood tot gevolg.

Vergelijkbare maatregelen

2021 is het zwaarste jaar tot nu toe voor zelfbeschikking in de VS. Begin dit jaar namen ook Louisiana en Missouri stappen om de toegang tot abortus te bemoeilijken door abortus alleen toe te staan in de eerste zes tot acht weken. Acht andere staten hebben dit jaar vergelijkbare maatregelen genomen. Tussen 2011 en 2019 hebben staten 483 nieuwe abortusrestricties doorgevoerd, van toestemming van ouders tot verplichte ‘counseling’. In 2021 waren dat er tot nu toe al 97.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.