Zoeken
Nieuws – Artikel

Respectvol gesprek over onbedoelde zwangerschap begint in het onderwijs

Terug naar overzicht
28 september 2022 Tags: Abortus, handreiking, jongeren, onbedoelde zwangerschap, onderwijs, rutgers

Wereldwijd staat het recht op keuzevrijheid bij onbedoelde zwangerschap onder druk. Voor- en tegenstanders laten luid van zich horen. Deze verdeeldheid maakt het lastig om erover te praten als je zelf met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgt. Daarnaast gaat er misleidende en onjuiste informatie rond, online, op scholen en op straat. Dit moet niet de basis zijn voor het maken van een weloverwogen keuze. Rutgers ziet hier een belangrijke rol voor het onderwijs en ontwikkelde de handreiking ‘Beeldvorming onbedoelde zwangerschap’, voor het voortgezet onderwijs en mbo.

Minder zwart-wit denken

Het onderwerp onbedoelde zwangerschap kan jongeren meer bewust maken van het verschil in keuzevrijheid in verschillende landen, en waarom dat zo is. Het leert hen om minder zwart-wit te denken en informatie en beelden op waarde in te schatten. Daarmee kunnen zij weloverwogen keuzes maken, op basis van de juiste objectieve informatie.

Handreiking Beeldvorming onbedoelde zwangerschap

De gratis handreiking Beeldvorming onbedoelde zwangerschap bevat suggesties voor werkvormen om het onderwerp onbedoelde zwangerschap te behandelen. Docenten kunnen een of meerdere werkvormen kiezen, waarmee ze hun leerlingen/studenten stimuleren om kritisch te zijn op wat ze zien en horen. En vooral respectvol met verschillende meningen om te gaan.

De handreiking is bedoeld om bij verschillende vakken de keuzes bij onbedoelde zwangerschap – met name abortus – als ethisch, cultureel, staatsrechtelijk en gezondheidsthema te behandelen. Scholen geven bovendien met deze handreiking invulling aan hun burgerschapsonderwijs.

Download hier de gratis handreiking Beeldvorming onbedoelde zwangerschap
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.