Zoeken
Nieuws – Artikel

Politieke Sekswijzer 2021 – de uitkomsten

Terug naar overzicht
7 april 2021

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 vergelijken ruim 57.000 kiezers hun opvattingen over seks, relaties en intimiteit met die van 11 politieke partijen. Hieruit blijkt grote belangstelling onder kiezers voor de opvattingen van politieke partijen over seks, relaties, gezondheid en seksuele- en genderrechten. Met 15 stellingen uit de Sekswijzer ontdekten zij de standpunten van de politieke partijen.

Wat blijkt, er is een breed draagvlak voor het standpunt dat de overheid zich moet inzetten voor seksuele en reproductieve rechten en gezondheid, zowel nationaal als internationaal. De deelnemers zijn veelal gelijkgestemd over de stellingen.

Een van de belangrijkste uitkomsten is dat er een Nationaal Actieplan Seksueel Geweld komt, zowel de deelnemers als de politieke partijen willen dat. Dat brede draagvlak zien we ook in de campagne #TotHier, dat gesteund wordt door de vele mensen die de petitie hebben.

Internationaal is Nederland een leider op het terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De deelnemers aan de Sekswijzer vinden met grote meerderheid (76%) dat Nederland die leider moet blijven. Rutgers pleit voor het versterken van de inzet hierop en het behouden als prioriteit binnen ontwikkelingssamenwerking, juist in tijden van COVID.

Politieke sekswijzer 1
Politieke sekswijzer 2

Download hier de volledige rapportage van de Politieke Sekswijzer 2021.

De Sekswijzer is een initiatief van Rutgers, Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality. Met de Sekswijzer willen zij meer bewustzijn creëren over de vrijheden en rechten op het gebied van seks en relaties en de invloed van de politiek daarop, in Nederland en elders in de wereld. De Politieke Sekswijzer heeft er ook voor gezorgd dat de politieke partijen zich uitgespreken over deze onderwerpen. De volgende politieke partijen namen deel aan dit initiatief door hun standpunt te geven per stelling: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, SGP, PvdD, 50PLUS en BIJ1.

Verantwoording

De Politieke Sekswijzer heeft 5 weken online gestaan van 12 februari 2021 tot en met 17 maart 2021 In totaal is deze 57.321 keer ingevuld. Hiervan hebben 40.549 mensen toestemming gegeven om hun antwoorden te gebruiken voor verdere analyse.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.