Zoeken
Nieuws – Artikel

“Online seksueel geweld beschadigt zowel zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen, als seksuele zelfbeeld”

Terug naar overzicht
12 oktober 2022

Vandaag is de campagne ‘Shaming is niet wie je bent’ van Slachtofferhulp gelanceerd. Het is goed dat er aandacht is voor sexting. Expert seksueel geweld Marianne Cense van Rutgers vertelt over gewenste en ongewenste, grensoverschrijdende sexting.

Wat is sexting?

“Sexting is een samensmelting van de woorden ‘seks’ en ‘texting’ (online berichten versturen). Sexting wordt over het algemeen gezien als het maken en verzenden van seksueel expliciete tekst-, foto- of videoberichten. Vaak via een mobieltje en steeds vaker via sociale media. Veel jongeren doen dit of krijgen ermee te maken.”

Is sexting (onder jongeren) heel normaal of juist niet?

“Sexting is onderdeel van de normale seksuele ontwikkeling van jongeren. Jongeren beleven een deel van hun sociale leven online. Ze praten met vrienden, ontmoeten nieuwe mensen en proberen uit wie ze zijn. Daar hoort ook flirten en experimenteren bij.”

Hoeveel komt sexting onder jongeren voor?

“In Seks onder je 25e gaf 12% van de meiden en 13% van de jongens aan in het afgelopen half jaar een seksvideo of naaktfoto naar een ander te hebben gestuurd. Deze ervaringen zijn vaak positief en soms negatief. 6% van de jongens en 14% van de meiden had minimaal één negatieve ervaring met sexting (de Graaf et al., 2017).”

Wanneer wordt het grensoverschrijdend en is het geen sexting meer?

“Als deze toestemming ontbreekt of als beelden gedeeld worden met anderen tegen de wil van diegene die erop staat, is dit grensoverschrijdend. Niet alleen het zonder consent verspreiden van iemands beelden, maar ook het ongewenst ontvangen van seksueel getinte beelden, zoals dickpics, is grensoverschrijdend (Hunehäll Berndtsson, 2021). Het aantal meldingen van ongewenste sexting bij het Expertisebureau Online Kindermisbruik neemt al jaren toe (EOKM, 2021). Zowel mannen als vrouwen melden ongewenste verspreiding van hun materiaal (41% mannen, 46,5% vrouwen, 12,5% onbekend).”

Welke rol speelt sexting in de seksuele ontwikkeling van leerlingen en (jonge) studenten?

“Jongeren sturen elkaar steeds vaker seksueel getinte beelden. Dit doen ze in een relatie of om nieuw romantisch/seksueel contact teweeg te brengen (EOKM, 2021). Als het sturen van seksueel getinte beelden met consent gebeurt, is het onderdeel van een gezonde, normale seksuele ontwikkeling en van een gelijkwaardige relatie.”

Wat voor gevolgen heeft grensoverschrijdende sexting?

“De gevolgen van online seksueel geweld kunnen net zo ingrijpend zijn als bij offline, fysiek seksueel geweld. Online seksueel geweld heeft als specifiek kenmerk dat de sociale omgeving vaak direct getuige is (en soms is dat nadrukkelijk het doel, bij shame sexting en exposing) en een oordeel heeft, wat gevoelens van schaamte en machteloosheid vergroot.  Victimblaming gebeurt ook nog te vaak: dat de omgeving vindt dat het je eigen schuld is. Terwijl het ongevraagd doorsturen van beelden het probleem is. De schuld ligt dus niet bij het slachtoffer! Victimblaming vergroot de gevolgen, zoals  schaamte, eenzaamheid, angst en traumagerelateerde problemen. Dit komt uit de literatuurstudie en uit het onderzoek van Rutgers (Cense & Redert, 2022) naar voren. Er is echter nog weinig aandacht in de literatuur voor de impact van online seksueel geweld op de romantische en seksuele ontwikkeling van jongeren. Het beschadigt zowel hun zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen, als hun seksuele zelfbeeld. Dat zou zowel in de hulpverlening als in psycho-educatie meegenomen moeten worden.”

Kijk voor meer informatie op Sexting – Seksuelevorming.nl of op Sexting | Sense.info.

Kijk voor meer informatie over de campagne op: Hulp na shame sexting – Slachtofferhulp Nederland

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.