Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Het kabinet gaat fors bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en schrapt de steun voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Dit staat in de vandaag gepubliceerde beleidsbrief over het nieuwe ontwikkelingsbeleid van het kabinet. In een tijd waarin de rechten, veiligheid en keuzevrijheid van vrouwen en meiden wereldwijd onder druk staan, is dat een onbegrijpelijke en onverantwoorde keuze. Marieke van der Plas (directeur Rutgers): “Juist in deze tijd zou Nederland zich wereldwijd sterk moeten maken voor vrouwenrechten en de rechten van gemarginaliseerde groepen, die voortdurend worden bedreigd.”
Het is positief dat het kabinet gezondheid, inclusief seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, als prioriteit blijft zien. Investeringen in toegang tot anticonceptie, veilige abortuszorg en betrouwbare informatie voor vrouwen en meiden zijn onmisbaar voor gezonde, veilige en stabiele samenlevingen. Het is dan ook goed dat het kabinet de komende jaren blijft investeren in seksuele gezondheid.
Marieke: “Dit is positief, toch moet het kabinet zich ervan bewust zijn dat seksuele gezondheid en vrouwenrechten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De bezuinigingen op vrouwenrechten zijn kortzichtig en zorgen voor achteruitgang juist ook op het gebied van de seksuele gezondheid van vrouwen en meiden.”
Wat er op het spel staat
Het is zeer zorgwekkend dat het kabinet stopt met de financiering voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. Als vrouwen en lhbtqi+ personen de controle over hun eigen lichaam wordt ontnomen of ze uitgesloten worden van toegang tot goede zorg heeft dat grote gevolgen voor hun gezondheid, vrijheid en veiligheid. Uit recent onderzoek blijkt dat voor 1,1 miljard vrouwen wereldwijd de vooruitgang op het gebied van gelijke rechten stilvalt of zelfs achteruitgaat. Striktere abortusregels, beperkte toegang tot anticonceptie en bedreiging van lhbtiq+ personen, ondermijnen rechten die met veel moeite zijn bevochten. Keuzevrijheid, toegang tot goede gezondheidszorg en betrouwbare informatie zijn niet vanzelfsprekend, maar moeten actief beschermd en verdedigd worden. Vrouwenrechtenverdedigers spelen daarin een cruciale rol.
De meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief coalitiepartijen, heeft zich al vaker uitgesproken voor de Nederlandse steun aan de gezondheid en gelijkheid van vrouwen, meiden en lhbtiq+ personen. Ook de politiek erkent dat dit een prioriteit moet zijn in het Nederlandse beleid. Met deze beleidsbrief en bezuinigingen doet het kabinet echter precies het tegenovergestelde en schaadt het de vooruitgang.
Bezuinigingen op maatschappelijk organisaties
Ook heeft het kabinet opnieuw aangekondigd flink te bezuinigen op maatschappelijke organisaties. Terwijl juist deze organisaties essentieel zijn voor seksuele gezondheid wereldwijd. Nederlandse organisaties werken samen met lokale partners in andere landen, waarbij we onze kennis en ervaring combineren met die van hen. Samen maken we concrete en ingrijpende veranderingen mogelijk voor de gezondheid, veiligheid en gelijkheid van mensen wereldwijd. Als er nu zwaar wordt bezuinigd op deze netwerken en organisaties komt dit werk onder grote druk te staan en verliezen we belangrijke vooruitgang
Marieke: “Door de steun te schrappen, riskeert Nederland zijn invloed op het wereldtoneel te verliezen en terug te vallen in de vooruitgang die we juist samen met anderen hebben geboekt. Wij roepen Nederlandse politici dan ook op: zorg dat de Nederlandse steun voor seksuele gezondheid en vrouwenrechten niet verloren gaat!”
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.