Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Waar denk je aan wanneer je het woord ‘plezier’ hoort? Denk je aan het eten van chocolade? Hoe smaakte het, waar doet het je aan denken, en waarom is deze specifieke chocolade je favoriet? Als het om eten gaat, zullen de meeste mensen deze vragen gemakkelijk kunnen beantwoorden. Waarom is het dan ineens zo lastig om over plezier te praten als het gaat over seksualiteit?
Door openlijk te praten over seksueel plezier en seksualiteit, begrijpen we beter hoe seksueel plezier invloed heeft op onze waarden, houdingen en reacties op anderen.
Van risico naar plezier
Het opnemen van seksueel plezier in SRGR (Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten) programma’s biedt jongeren informatie die betrekking heeft op hun ervaringen en de dingen waar zij nieuwsgierig naar zijn. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen seks hebben, is omdat het fijn voelt. Dat seksueel plezier de belangrijkste motivatie voor seksuele handelingen is, geeft aan waarom we het op de SRGR-agenda moeten krijgen.
Gelukkig is er wereldwijd de laatste tijd steeds meer belangstelling voor en investering in het bespreken van plezier in SRGR. Seksueel plezier staat op de agenda en wordt gezien als een onderwerp dat het overwegen waard is bij SRGR programma’s en onderzoek. Ondanks deze positieve verschuiving naar plezier is seksuele voorlichting zelden sexy.
Het integreren van plezier in seksuele gezondheidsinterventies
In februari 2022 publiceerden The Pleasure Project en de Wereldgezondheidsorganisatie gezamenlijk een studie naar de toegevoegde waarde van het integreren van plezier in seksuele voorlichting.
Uit onderzoek bleek dat de nadruk leggen op plezier in plaats van de gevaren van seks de kans op veilige seks vergroot.
Bovendien bleek dat programma’s die aandacht besteden aan seksueel verlangen en seksueel plezier condoomgebruik doen toenemen en de kennis en de houding ten aanzien van seks verbeteren.
Ondanks het duidelijke belang van plezier voor seksueel welzijn en seksuele gezondheid blijven veel seksuele voorlichtingsprogramma’s en SRGR-maatregelen, zowel qua inhoud als qua taalgebruik, geworteld in risico’s en angst voor seksualiteit. Er is steeds meer bewijs is dat voorlichting die gefocust is op risico’s schadelijke en stigmatiserende effecten kan hebben op de seksualiteit van jongeren. Daarom biedt onderwijs gericht op seksueel plezier een veelbelovend educatief instrument waarin organisaties als The Pleasure Project en Rutgers het voortouw nemen.
En wat nu? Pas The Pleasure Principles toe
Een fundamenteel onderdeel van de bevordering van een op plezier gebaseerde aanpak van SRGR en seksuele voorlichting is het toepassen van The Pleasure Principles.
De Pleasure Principles zijn een reeks ideeën ontwikkeld door The Pleasure Project die inclusieve taal gebruiken met betrekking tot mensenrechten om plezierige seksuele ervaringen te koppelen aan concrete wetenschappelijke informatie.
Rutgers praat open, positief en praktisch over seksualiteit
Rutgers onderschrijft The Pleasure Principles. Wij doen onderzoek naar de toegevoegde waarde van op plezier gebaseerde seksuele gezondheid. Verder zorgen wij ervoor dat onze communicatiematerialen en marketingstrategieën inclusief, respectvol en op rechten gebaseerd zijn.
Het wordt tijd dat de volksgezondheidssector zich laat inspireren door nieuwe en op plezier gebaseerde strategieën; het is ook cruciaal dat jongeren op dit moment wereldwijd samenwerkingspartners vinden die met hen op de voorgrond staan en vertegenwoordigen wat zij willen en moeten weten met betrekking tot seksualiteit. Samen creëren we innovatieve en moedige initiatieven om prioriteit te geven aan plezier in de internationale SRGR-gemeenschap.
Door Aly Albertson (Rutgers) en Elena Ascione (The Pleasure Project).
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.