Zoeken
Nieuws – Artikel

Rutgers Dialoog 2022: Seks in de schoolbanken | Hoe kan seksuele vorming in Nederland beter?

Terug naar overzicht
28 juni 2022

Lessen over relaties en seksualiteit op scholen moeten beter. Veel beter. Jongeren beoordelen hun seksuele vorming met een 5.8, een mager zesje. Waar de ene school enorm zijn best doet, is de andere school nog zoekende naar de juiste invulling. Weer een andere school vindt het lastige thema’s die ze liever uit de weg gaan.

Wensen en grenzen

Recente gebeurtenissen rond seksuele grensoverschrijding laten zien hoe belangrijk het is dat jongeren leren elkaars wensen en grenzen te herkennen en te respecteren. Dat jongeren hier met elkaar over in gesprek gaan, samen kunnen oefenen en begrip hebben voor diversiteit.

Animatie van kinderen in de schoolbanken

In de schoolbanken

Tijdens de Johannes Rutgers Dialoog 2022 nemen we plaats in de schoolbanken en gaan we in gesprek met jongeren, docenten én de politiek. Wat willen jongeren dat er verandert, zodat zij hun seksuele vorming met een dikke voldoende gaan beoordelen? Wat hebben docenten in het voortgezet onderwijs en op het mbo nodig? Wat weten we uit onderzoek? En de hamvraag: wat kan politiek Den Haag doen om seksuele vorming voor alle jongeren te verbeteren?

De Johannes Rutgers Dialoog is op maandag 3 oktober 2022 vanaf 14.45 uur in Utrecht. We starten met een theatrale opening door Our Life in Color. Theatermakers Anoek en Mees van Het Laagland nemen je mee in de wondere wereld van seksualiteit. Presentator Ajouad El Miloudi gaat in gesprek gesprek met docenten en scholieren. Jongeren vragen Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, het hemd van het lijf. En andersom is zij benieuwd wat jongeren belangrijk vinden. Voorafgaand aan de dialoog hebben jongeren minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs geïnterviewd. Tijdens de dialoog kijken we naar videofragmenten daarvan. Via mentimeter kan het publiek meepraten.

Lees hier het programma van de dialoog

De Dialoog is Nederlandstalig en alleen op uitnodiging toegankelijk. Wel is de dialoog voor iedereen via een livestream te volgen.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.