Zoeken
Nieuws – Artikel

“Meer aandacht voor inclusieve en positieve benadering van seksualiteit”

Terug naar overzicht
7 november 2022

Er moet meer ingezet worden op seksueel plezier bij een inclusieve en positieve benadering van seksualiteit. In de zorg, het onderwijs, (sociale) media en bij de overheid is aandacht voor een seks-positieve benadering die zich niet alleen richt op cis-heteroseksualiteit belangrijk. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, naar welke elementen belangrijk zijn als het gaat om seksueel welzijn onder LHBTQ+ personen in Nederland.

Seksueel welzijn is een relatief nieuw concept dat seksualiteit bekijkt vanuit positieve aspecten. Uit dit onderzoek blijkt dat er een sterke relatie is tussen seksueel welzijn en algemeen welzijn. Het onderzoek laat zien welke elementen als belangrijk worden ervaren als het gaat om seksueel welzijn onder LHBTQ+ personen in Nederland.

Huidige benadering seksualiteit gericht op risico’s

Afiah Vijlbrief is één van de onderzoekers. “De huidige benadering van seksualiteit binnen de gezondheidszorg richt zich voornamelijk op risico’s. Dit geldt overigens ook voor andere werkvelden zoals in het onderwijs. De zogenaamde risk-based benadering focust zich op de preventie en behandeling van met name negatieve aspecten van seksualiteit. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen en genezen van soa’s, onbedoelde zwangerschap of seksueel geweld. Er is nog weinig ruimte om alledaagse seksualiteit, seksueel plezier en gerelateerde onderwerpen te bespreken”, legt Afiah uit.

Cis-heteronormatief

Bovendien wordt seksualiteit eigenlijk altijd benaderd vanuit cis-heteronormativiteit. Dit heeft directe invloed op lesbische vrouwen, homo mannen, biseksuele, transgender en queer (LHBTQ+) personen. Zij ervaren discriminatie, stigmatisering en vooral onbegrip in relatie tot hun seksualiteit of genderidentiteit. Afiah: “Als er al over seksualiteit wordt gesproken door een (zorg)professional, wat lang niet altijd het geval is, dan wordt er bijvoorbeeld van uit gegaan dat iemand een partner van het andere geslacht heeft. Aseksualiteit is een thema dat nog helemaal niet besproken wordt, of zelfs kennis over is onder (zorg)professionals. Meer onderzoek kan bijdragen aan begrip en praktische kennis rondom deze seksuele oriëntatie.

Meer maatwerk

Afiah en haar collega-onderzoekers pleiten voor betere scholing. “Tijdens opleiding, studie en professionele carrière moet er meer aandacht zijn voor inclusieve en positieve benadering van seksualiteit”, zegt Afiah.
Verder is het van belang dat er een brede aanpak wordt gehanteerd en er tegelijkertijd oog is voor het individu. Maatwerk is dus vereist. Denk aan aansluiten bij taal, woorden en wensen die een cliënt zelf geeft aan eigen seksualiteit of genderidentiteit en exploreer samen op een non-normatieve manier. Zorg dat communicatie en respect voor seksuele voorkeuren, wensen en grenzen worden besproken.

Lees hier het onderzoeksrapport.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.