Zoeken
Nieuws – Artikel

Opinie Rutgers: anticonceptie kiezen vraagt om juiste en complete kennis

Terug naar overzicht
24 september 2024

Voor een weloverwogen keuze in bescherming tegen onbedoelde zwangerschap is kennis essentieel. Maar hoe weloverwogen is die keuze als je onvolledige, onjuiste en sturende informatie krijgt voorgeschoteld? Vrouwen vragen terecht aandacht voor de bijwerkingen van de pil, maar met name online gaan eenzijdige en negatieve verhalen rond over dit populaire anticonceptiemiddel. Ook andere hormonale anticonceptiemethoden liggen onder vuur. In aanloop naar Wereld Anticonceptie Dag roepen Ingvil de Haan en Karin van der Velde, experts anticonceptie bij kennis- en expertisecentrum Rutgers het kabinet op om zich meer in te zetten voor beschikbare en betrouwbare informatie over het diverse aanbod aan anticonceptiemethoden.

Meiden en vrouwen willen weten welke verschillende anticonceptiemethoden er zijn, hoe die werken en welke ervaringen anderen met deze methoden hebben. In hun zoektocht staan professionals zoals huisartsen, gynaecologen, verloskundigen en sense-verpleegkundigen hen bij. Rutgers ondersteunt zorgprofessionals hierin en zorgt voor betrouwbare informatie online en op school. Daarnaast zoeken meiden en vrouwen informatie over anticonceptie op sociale media. Daar worden helaas veel negatieve verhalen gedeeld en onjuiste beweringen gedaan. Zo wordt ten onrechte beweerd dat de pil zou zorgen voor onvruchtbaarheid of ernstige gezondheidsrisico’s, of dat het ongezond zou zijn om de eisprong te onderdrukken.

Vruchtbaredagen-methodes worden op sociale media als ‘natuurlijke anticonceptie’ gepromoot en hormonale anticonceptie wordt afgeraden. Waar niet of nauwelijks aandacht naar gaat, is dat methodes om de eisprong en de vruchtbare dagen te voorspellen minder betrouwbaar zijn en bovendien vragen om correcte toepassing. Als vrouwen hierbij een weloverwogen en geïnformeerd risico nemen, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar uit onderzoek blijkt dat 61% van de jonge vrouwen het aantal dagen dat ze zwanger kunnen raken verkeerd inschat. Deze vrouwen, en de partners waarmee ze seks hebben, lopen dus kans op een onbedoelde zwangerschap.

Moeten we massaal gaan roepen dat vrouwen geen vruchtbaredagen-mehodes moeten gebruiken als ze zwangerschap willen voorkomen en dat de hormonen in anticonceptie geen kwaad kunnen? Zo simpel is het niet. Het is belangrijk dat vrouwen zelf kunnen kiezen welke anticonceptiemethode ze al dan niet gebruiken. Iedereen heeft daarvoor eigen redenen en maakt eigen afwegingen. Daarnaast is de betrouwbaarheid van een methode ook niet voor iedereen het belangrijkste criterium.

Jongeren én volwassenen hebben complete en eerlijke voorlichting nodig om weloverwogen keuzes te kunnen maken over hun eigen lichaam, anticonceptie en het krijgen van kinderen. Over alle opties die er zijn, wat de hormonen in bepaalde anticonceptiemiddelen doen, welke voor- en nadelen de verschillende methoden hebben, hoe je ze goed toepast en waarom de ene methode betrouwbaarder is dan de andere. Maar ook dat je niet van tevoren kunt voorspellen hoe iemands lichaam reageert op de hormonen in een bepaalde pil of ander hormonaal middel. Dat het soms een kwestie van uitproberen is, in ieder geval een paar maanden, omdat bijwerkingen vaak weer verdwijnen als het lichaam aan de nieuwe hormoonbalans gewend is.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een landelijke aanpak onbedoelde en ongewenste zwangerschap. Maar elk jaar worden 200.000 nieuwe jongeren seksueel actief. Als we ook in de toekomst onbedoelde zwangerschappen willen voorkomen is het nodig dat het tegengaan van misinformatie onderdeel wordt van deze aanpak. Zo kan het kabinet-Schoof een hoop individueel en maatschappelijk leed en kosten besparen.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.