Zoeken
Onderzoek

Beleving seksueel welzijn door LHBTQ+ personen in Nederland

Op weg naar een meer inclusieve en positieve seksualiteitsbenadering in de Nederlandse zorg

Dit kwalitatieve onderzoek laat zien welke elementen als belangrijk worden ervaren als het gaat om seksueel welzijn onder LHBTQ+ personen in Nederland.

Huidige situatie

De huidige benadering van seksualiteit binnen de gezondheidszorg richt zich voornamelijk op risico’s. Deze zogenaamde risk-based benadering focust zich op de preventie en behandeling van negatieve aspecten van seksualiteit. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen en genezen van soa’s, onbedoelde zwangerschap of seksueel geweld. Er is nog weinig ruimte om alledaagse seksualiteit, seks plezier en gerelateerde onderwerpen te bespreken. Bovendien wordt seksualiteit benaderd vanuit cis-heteronormativiteit. Dit heeft directe invloed op lesbische vrouwen, homo mannen, biseksuele, transgender en queer (LHBTQ+) personen. Zij ervaren discriminatie, stigmatisering en vooral onbegrip in relatie tot hun seksualiteit.

Seksueel welzijn is een relatief nieuw concept dat seksualiteit bekijkt vanuit positieve aspecten. Dit onderzoek laat zien welke elementen als belangrijk worden ervaren als het gaat om seksueel welzijn onder LHBTQ+ personen in Nederland.

Belangrijkste bevindingen

Uit dit onderzoek blijkt dat er een sterke relatie is tussen seksueel welzijn en algemeen welzijn. Daarbij blijkt dat cis-heteronormativiteit en de maatschappelijke impact hiervan evengoed geldt voor LHBTQ+ personen. De rol van cis-heteronormativiteit wordt benadrukt door de bevinding dat seksuele veiligheid en seksueel respect gedefinieerd wordt als de mate van acceptatie van iemands seksualiteit.

De rol van seksueel plezier draagt voor een groot deel bij aan seks-positiviteit. Daarom moet er ingezet worden op seksueel plezier bij een inclusieve en positieve benadering van seksualiteit. Overigens geldt dit niet alleen voor de zorg maar ook op andere terreinen. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs, (sociale) media, maar ook de overheid om gezamenlijk een seks-positieve benadering te promoten, die zich tevens niet alleen richt op cis-heteroseksualiteit. Dat betekent dat ook (zorg)professionals een goede scholing moeten krijgen. Zowel tijdens de opleiding of studie alsmede door de gehele professionele carrière heen. Verder is het van belang dat er een brede aanpak wordt gehanteerd en er tegelijkertijd oog is voor het individu. Maatwerk is dus vereist.

Meer informatie

Auteurs

Lynn Kromojahjo en Afiah Vijlbrief

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Afiah Vijlbrief

Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.