Zoeken
Nieuws – Artikel

Mannen willen betrokken zijn bij anticonceptiegebruik

Terug naar overzicht
24 september 2020

Driekwart van de jongvolwassenen (18-30 jaar) vindt dat mannen en vrouwen beide even verantwoordelijk zijn voor anticonceptie, blijkt uit het onderzoek dat Rutgers deed in het kader van Wereld Anticonceptie Dag (26 september). In de praktijk blijkt dat die verantwoordelijkheid niet altijd gelijk wordt gedeeld en verschillend wordt vormgegeven. Van de mannen wil driekwart wel meedenken en meebeslissen over de anticonceptie. Rutgers stimuleert betrokkenheid van mannen bij anticonceptiegebruik. Meer betrokkenheid van de mannelijke partner kan immers bijdragen aan preventie onbedoelde zwangerschap.

Evenveel verantwoordelijk?

Vrouwen vinden vaker dan mannen dat beiden evenveel verantwoordelijk zijn voor anticonceptie (81% versus 68%). Maar in de praktijk is in minder dan de helft van de gevallen (45%) de verantwoordelijkheid gelijk verdeeld. Volgens 47% van de vrouwen ligt deze in de praktijk vooral of alleen bij haar, terwijl deze volgens mannen voor maar 27% vooral of alleen bij hem ligt.

Wat vrouwen zeggen

De betrokkenheid en gedeelde verantwoordelijkheid is op verschillende manieren uitgevraagd. De overgrote meerderheid van de vrouwen (91%) vindt het belangrijk dat haar partner zich ook verantwoordelijk voelt voor bescherming tegen een zwangerschap. Een ruime meerderheid (64%) van de vrouwen vindt dat de man ook zou moeten meedenken en meebeslissen over anticonceptie en slechts een minderheid (36%) vindt dat de betrokkenheid van de partner zich zou moeten vertalen in meebetalen aan anticonceptie. Dit kan echter zijn omdat vrouwen onder de 21 de anticonceptie vergoed krijgen, of omdat de anticonceptie al eerder is betaald (spiraaltje). Een vijfde van de vrouwen wil niet dat de partner zich bemoeit met haar anticonceptiegebruik. Dat geldt zowel voor vrouwen met een vaste partner als met losse partners. Vrouwen willen dus graag dat de partner betrokken is, maar dat mag niet ten koste gaan van haar eigen regie: 78% wil zélf de controle houden over het wel of niet zwanger worden.

Wat mannen zeggen

Van de mannen voelt 83% zich medeverantwoordelijk voor bescherming tegen zwangerschap, en 74% vindt het belangrijk om mee te denken en mee te beslissen over de anticonceptiemethode. Ook vindt een meerderheid van de mannen het logisch om de kosten voor anticonceptie te delen (58%). Mannen willen niet alle verantwoordelijkheid bij vrouwen leggen: 64% geeft aan zelf ook geen risico te willen nemen en zelf voor bescherming te zorgen. De mannen die dit zeggen, noemen vaker dan gemiddeld het mannencondoom als belangrijkste anticonceptiemiddel bij de laatste keer geslachtsgemeenschap. 46% van de mannen gebruikte een condoom bij de laatste keer geslachtsgemeenschap.

Betrokkenheid in vaste relatie

Aan mensen met vaste partners is gevraagd op welke manieren zij betrokken waren bij bescherming tegen zwangerschap. Driekwart van de vrouwen geeft aan zelf anticonceptie te gebruiken, bij de mannen is dit één kwart. Bijna de helft praat met de vaste partner over bescherming tegen zwangerschap, en een derde van de mannen in een relatie denkt mee over de beste anticonceptiekeuze. Ruim een kwart van de mannen helpt zijn vaste partner herinneren aan het gebruik van anticonceptie. Ook betaalt een derde van de mannen (mee) voor de anticonceptie. Het kan zijn dat meebetalen voor een deel van de doelgroep niet aan de orde is, omdat de meeste vormen van anticonceptie tot 21 jaar worden vergoed, of al eerder zijn betaald (spiraal).

Betrokkenheid bij losse sekspartners

Respondenten met losse partners gebruiken vaker condooms dan respondenten met vaste partners, en minder vaak de pil. Met een losse sekspartner is in minder dan de helft van de gevallen gesproken over bescherming tegen een zwangerschap en bij een derde over welke anticonceptie ze zouden gebruiken, bij de laatste keer geslachtsgemeenschap. Slechts 14% van de losse sekspartners delen de kosten van anticonceptie. Meestal gaat het dan om de kosten van condooms.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.