Zoeken
Nieuws – Artikel

Protesten in Marokko: oproep tot strengere straffen voor seksueel geweld

Terug naar overzicht
12 april 2023

NGO’s in Marokko, waaronder Kif Mama Kif Baba, luiden de noodklok en roepen op tot strengere straffen voor seksueel geweld. Dit naar aanleiding van de lage straf die drie mannen kregen voor het herhaaldelijk verkrachten van een 11-jarige meisje. Het 11-jarige meisje raakt als gevolg van de verkrachting zwanger en heeft nu een kind. Een man werd veroordeeld tot twee jaar celstraf, de andere twee kregen achttien maanden. Kif Mama Kif Baba is een NGO die samenwerkt met Generation Gender partners, waar Rutgers penvoerder van is.

Naar aanleiding van het schokkende vonnis organiseerde de coalitie “Lente van Waardigheid” een protest sit-in. Leden van Generation Gender Marokko gaven gehoor aan deze oproep en verhieven hun stem tijdens de demonstratie die vorige week plaatsvond voor het Paleis van Justitie in Rabat. Zij uitten hun diepe verontwaardiging over de mildheid van de straffen voor een dergelijk verwerpelijk misdrijf en eisten een uitgebreide hervorming van het wetboek van strafrecht om slachtoffers van seksueel geweld, met name minderjarigen, beter te beschermen.

Ghizlane Mamouni, voorzitter van de vereniging Kif Mama Kif Baba, is zaterdag 15 april te zien in Nieuwsuur. De vereniging Kif Mama Kif Baba is lid van de MN’7E9NA (Free Generations for Gender Equality and Justice Coalition) beweging en strijdt voor gendergelijkheid en rechtvaardigheid.

In het Marokkaanse wetboek van strafrecht staat dat een verkrachter van een minderjarige kan worden veroordeeld tot tien of twintig jaar gevangenisstraf. Die straf kan verhoogd worden naar dertig jaar als er sprake is van ontmaagding.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.