Zoeken
Nieuws – Artikel

Toename moderne technologieën voedt online geweld tegen vrouwen en meiden

Terug naar overzicht
27 juni 2024

Vrouwen en meiden hebben onevenredig vaak te maken met geweld dat wordt aangewakkerd door het toenemende gebruik van moderne technologie, waarbij online geweld vaak overgaat in fysiek geweld. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit. Het onderzoek is uitgevoerd in zeven landen.

Er is dringend behoefte aan meer inzichten in de dagelijkse realiteit en impact van dit soort geweld. Daarom pleiten de onderzoekers tot samenwerking tussen individuen, ngo’s en maatschappelijke organisaties, overheidsinstanties en technologiebedrijven en -platforms zoals X, TikTok, Facebook en Meta, om de strijd tegen online misbruik aan te gaan.

Risicogroepen

De belangrijkste risicogroepen zijn vrouwen, kinderen, jongeren, verdedigers van gender- en vrouwenrechten en lhbtiaq+ personen. Vrouwen die in de publieke belangstelling staan, zoals politici, journalisten en beroemdheden, lopen een nog groter risico. Online geweld zorgt ervoor dat zij zich terugtrekken uit de publiciteit en zelfs het werkende leven

Uit de gegevens, die bestonden uit interviews met mensen in Indonesië, Jordanië, Libanon, Marokko, Rwanda, Zuid-Afrika en Oeganda en een literatuurstudie, bleek dat er wijdverspreide verbanden zijn tussen online geweld en de offline wereld. In plaats van op zichzelf te staan, fungeerde online misbruik als springplank voor offline gendergerelateerd geweld, waaronder seksuele intimidatie, stalking en intiem partnergeweld, wat leidde tot een gevaarlijk patroon

Fysiek geweld

“Er waren bedreigingen via WhatsApp, maar (dit) ging vervolgens over in fysieke handelingen zoals verkrachting – dit is een combinatie van offline en cyberspace,” zegt een overheidsfunctionaris uit Indonesië volgens het onderzoek.

In Marokko beschreef een maatschappelijk werker hoe “soms ex-echtgenoten/partners intieme foto’s of video’s gebruiken om wraak te nemen, om vrouwen zover te krijgen dat ze de voogdij of alimentatie opgeven, of om haar geld of eigendom te vragen”, voegt het rapport eraan toe.

Rutgers leidde het onderzoek samen met ABAAD, Equimundo en Sonke Gender Justice via het wereldwijde Generation G partnerschap dat met jeugdleiders en maatschappelijke organisaties de onderliggende oorzaken van genderongelijkheid aanpakt. Het rapport wordt donderdag 27 juni gelanceerd tijdens de Mensenrechtenraad (HRC) in Genève.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.