Zoeken
Nieuws – Artikel

Lancering SWOP 2021 | My Body is My Own: het recht op zelfbeschikking

Terug naar overzicht
30 april 2021

Op woensdag 14 april 2021 organiseerde Rutgers in samenwerking met UNFPA de lancering van het UNFPA State of the World Population Report 2021, genaamd ‘My Body is My Own: claiming the right to autonomy and self-determination’.

Over het rapport

Door middel van deze editie van de State of World Population, benadrukt UNFPA waarom lichamelijke autonomie een universeel recht is dat moet worden gehandhaafd. Het rapport onthult hoe ernstig veel van de tekortkomingen in lichamelijke autonomie zijn; vele zijn verergerd onder de druk van de COVID-19 pandemie. Op dit moment lopen bijvoorbeeld recordaantallen vrouwen en meisjes het risico slachtoffer te worden van gendergerelateerd geweld en schadelijke praktijken zoals uithuwelijking op jonge leeftijd. Het verslag schetst ook oplossingen die al voorhanden zijn, maar wijst erop dat voor succes veel meer nodig is dan een losstaande reeks projecten of diensten, hoe belangrijk die ook mogen zijn. Een echt, duurzaam proces hangt grotendeels af van het uitroeien van genderongelijkheid en alle vormen van discriminatie, en het transformeren van de sociale en economische structuren die deze in stand houden.

Interactieve webinar

Ter gelegenheid van de Nederlandse lancering van dit Wereldbevolkingsrapport organiseerde Rutgers een interactief webinar. Tijdens een interactieve bijeenkomst reflecteerden zes panelleden en ongeveer 100 deelnemers op de belangrijkste uitdagingen rond lichamelijke autonomie en Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR).

Belangrijke bevindingen uit het webinar

Arthur Erken (Director, Policy and Strategy Division bij UNFPA) begon het webinar met het delen van aanvullende informatie over het rapport. Arthur: “Het rapport laat zien dat in landen waar we gegevens van hebben, bijna de helft van de vrouwen niet de macht heeft om hun eigen beslissingen te nemen over het wel of niet hebben van seks met hun partner, over het wel of niet gebruiken van anticonceptie, over het wel of niet bezoeken van een dokter. Vaak worden deze beslissingen genomen of beïnvloed door anderen, of dat nu partners, families, samenlevingen of zelfs de overheid zijn. Het recht op zelfbeschikking van ons lichaam betekent dat we de macht en de zeggenschap moeten hebben om keuzes te maken zonder bang te hoeven zijn voor geweld, of dat iemand anders voor ons beslist”.

Sprekers Nelly Munyasia (Reproductive Health Network Kenya) uit Kenia en Angel Lama (Miss Pink Nepal 2018; Blue Diamond Society) uit Nepal benadrukten beiden wat lichamelijke autonomie betekent in hun werk en de samenleving. Nelly: “In termen van wat zelfbeschikking betekent voor de abortusdiensten die we in Kenia verlenen, is het triest dat er in Kenia nog steeds elke dag vrouwen en meisjes sterven als gevolg van een onveilige abortus. Het gebrek aan toegang tot veilige abortusdiensten leidt nog steeds tot deze sterfte, en dit komt omdat er geen toegang is tot informatie en diensten”. Angel Lama besprak een wet die momenteel in Nepal in behandeling is. De wet bepaalt dat transpersonen geen geslachtsveranderende operatie mogen ondergaan om in Nepal het staatsburgerschap te krijgen. Angel: “Dat zou een enorme stap achteruit zijn, omdat een transpersoon dan geen eigen rechten meer heeft om al dan niet een geslachtsaanpassende operatie te ondergaan”.

Pascalle Grotenhuis (Directeur Maatschappelijke Ontwikkeling & Ambassadeur Vrouwenrechten & Gendergelijkheid) en Lisa de Pagter (Jongerenambassadeur SRGR, Gendergelijkheid & Keuzevrijheid) deelden de belangrijkste uitdaging rondom zelfbeschikking vanuit het oogpunt van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Lisa benadrukte vooral het belang van intersectionaliteit: “Als we het hebben over zelfbeschikking, is het echt cruciaal om ook te praten over de intersectionaliteit van al die kenmerken. Tussen geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid en genderidentiteit en zo veel andere factoren van discriminatie. Dat speelt ook een rol als we het hebben over het vermogen om ‘ja of nee’ te zeggen tegen seks of andere dingen. Iemands vermogen om die autonomie te claimen verschilt met zijn of haar identiteit in de verschillende manieren waarop iemand met discriminatie te maken krijgt”.

Tot slot benadrukte Ton Coenen (directeur bij Rutgers) dat “we allemaal een belangrijke rol te spelen hebben. De overheid, en eigenlijk alle sectoren in de samenleving. Gendergelijkheid is iets dat in de aderen zit van alles wat we elke dag doen”.

Belangrijke documenten en links

In de media

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.