Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
De Eerste Kamer heeft op 6 december gestemd voor het wetsvoorstel abortuspil bij de huisarts. De Eerste Kamerleden stemden met een ruime meerderheid voor het initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD. Ineke van der Vlugt, programmamanager Anticonceptie en Abortus van Rutgers, is opgelucht: “Als huisartsen medicatie voor zwangerschapsafbreking mogen voorschrijven, krijgen vrouwen* die ongewenst zwanger zijn betere toegang tot abortuszorg en wordt ook de keuzevrijheid vergroot.”
Op dit moment wordt de abortuspil alleen verstrekt door een arts die werkt bij een abortuskliniek of ziekenhuis met een speciale vergunning.
De kwaliteit van de huidige abortuszorg is hoog. Maar medicatie en zorg bij de afbreking van een vroege zwangerschap zijn ook goed mogelijk via de huisarts. In 2021 vond een derde van alle zwangerschapsafbrekingen al plaats met medicatie. De medicatie is veilig en effectief. Daarnaast bezoekt bijna de helft van de vrouwen eerst een huisarts voordat ze naar een abortuskliniek gaat. De huisarts kent de context van de vrouw, is vertrouwd, deskundig en dichtbij. Met een bijscholing kan een huisarts vrouwen die ongewenst zwanger zijn goed informeren over de behandelopties en haar begeleiden bij een geïnformeerde en weloverwogen keuze. Bij een vroege ongewenste zwangerschap kan de vrouw zelf kiezen of ze naar de huisarts of de kliniek wil gaan.
Sommige vrouwen gaan liever naar een huisarts dan naar een abortuskliniek. Het bezoek aan een abortuskliniek of polikliniek gynaecologie kan door sommige vrouwen als een te hoge drempel of emotioneel belastend worden ervaren. Belemmeringen zijn bijvoorbeeld dat bekenden hen zouden kunnen herkennen, ze soms worden lastiggevallen buiten de kliniek, ze grote afstanden moeten reizen, moeten wachten op een behandeling of dat ze vrij moeten nemen van werk of opleiding. De beslissing om een zwangerschap af te breken is vaak al moeilijk genoeg.
“Vrouwen komen vaak eerst bij de huisarts als ze onbedoeld of ongewenst zwanger zijn”, zegt Ineke. “47% van de vrouwen die een abortuskliniek bezoekt, kwam via de huisarts. Als een vrouw goed geïnformeerd is en kiest voor een medicamenteuze behandeling kan ze bij de huisarts direct geholpen worden”. Met medicatie krijgen vrouwen ook meer zelfregie over hun eigen lijf.
Lees ons volledige standpunt over de abortuspil bij de huisarts (PDF)
* En andere personen die zwanger kunnen worden.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.