Zoeken
Nieuws – Artikel

Jongeren in de residentiële jeugdzorg lopen meer seksueel risico

Terug naar overzicht
20 oktober 2020

Jongeren die bij jeugdzorg wonen lopen meer seksueel risico, zowel op soa’s, zwangerschap als grensoverschrijding, dan jongeren die niet bij jeugdzorg wonen. Zij hebben meer wisselende partners, gebruiken minder vaak condooms en doen meer aan sexting. Meisjes die bij jeugdzorg wonen hebben relatief vaak een zwangerschap of seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Dat blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e in de residentiële jeugdzorg dat Rutgers uitvoerde onder jongeren in de leeftijd van 16-24 jaar die bij jeugdzorg wonen.

Voor het eerst is het landelijke onderzoek Seks onder je 25e ook uitgevoerd onder jongeren in de residentiële jeugdzorg. Hanneke de Graaf van Rutgers: “Wij verwachtten dat deze jongeren extra kwetsbaar zijn voor seksuele risico’s. Zij komen relatief vaak uit een problematische gezinssituatie of hebben bijvoorbeeld seksueel misbruik meegemaakt. Dat maakt het voor hen moeilijker om gelijkwaardige relaties aan te gaan of gezonde seksuele keuzes te maken. De resultaten van dit onderzoek bevestigen deze vermoedens, maar tonen tegen de verwachting in ook positieve verschillen. Zo denken meisjes die bij jeugdzorg wonen progressiever over seksualiteit en praten jongeren vaker met hun laatste partner over seks.”

Lees het hele onderzoek:

Onderzoeksrapport: Seks onder je 25e – Residentiele jeugdzorg, 2020 (pdf)

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.