Zoeken
Nieuws – Artikel

“Er is behoefte aan meer bi+ rolmodellen in de maatschappij”

Terug naar overzicht
7 oktober 2021

In seksuele opvoeding thuis, op school en in de media is het belangrijk om meer bi+ verhalen te brengen. Bi+ personen zijn mensen die zich aangetrokken voelen tot meerdere genders, voor wie gender geen rol speelt, of mensen die zichzelf biseksueel, panseksueel, heteroflex, bi+ of queer noemen. Biseksuele personen ervaren een gebrek aan rolmodellen en ervaringsverhalen waar ze zich aan kunnen spiegelen. Bovendien helpt het als hun sociale omgeving meer weet over biseksualiteit en daardoor minder negatief reageert.

Uit het onderzoek Ik was altijd al niet standaard blijkt dat veel bi+ mensen zich vaak onbegrepen voelen en dat  biseksualiteit door anderen niet altijd als een goede of echte mogelijkheid wordt gezien. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers (expertisecentrum seksualiteit) en de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van Bi+ Nederland.

Meer kennis over bi+ zijn

Als er meer karakters in films, TV series en verhalen verschijnen die bi+ zijn, zonder dat dit een probleem of een expliciet thema is, wordt het normaler om bi+ te zijn. Marianne Cense, onderzoeker bij Rutgers, pleit voor een actieve, stimulerende rol van LHBTQI+ organisaties, kennisinstituten en overheden. “Het is belangrijk dat zij meer kennis en informatie verspreiden over bi+ zijn, zodat de maatschappij beter geïnformeerd raakt en mensen minder vooroordelen hebben over biseksualiteit”, aldus Marianne.

Scholen spelen belangrijke rol

Door in seksuele en relationele vorming zichtbaar te maken dat een bi+ oriëntatie bestaat en hoe bi+ levenswijzen eruit kunnen zien, gaan kinderen en jongeren minder snel oordelen over mensen die bi+ zijn. Dit vergroot de sociale acceptatie en de zelfacceptatie van jongeren die biseksueel zijn.

Vervolgonderzoek

Dit kwalitatieve onderzoek belicht de leeftijdsgroep 34-41 jaar. De onderzoekers geven aan dat het wenselijk is om een vervolgonderzoek op te zetten onder jongeren  (18-25 jaar) en onder ouderen (52-59 jaar). “Ook zouden we verdiepend onderzoek specifiek gericht op subgroepen binnen de bi+ gemeenschap willen uitvoeren, zoals trans bi+ personen en bi+ personen van kleur, om meer inzicht te krijgen in hun ervaringen en beleving.”
Eerder verscheen een rapport van een grootschalig survey onderzoek onder bijna 3000 bi+ personen. Het onderzoek liet zien dat veel bi+ personen te maken krijgen met vooroordelen en negatieve reacties en dat dit samenhangt met een verminderd mentaal welbevinden. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben bi+ gevoelens of ervaringen.

Lees hier het persbericht.

Talkshow ‘Hoe is het om bi+ te zijn?’

In de Talkshow ‘Hoe is het om bi+ te zijn?’ van Bi+ Nederland presenteren de onderzoekers de belangrijkste uitkomsten uit dit onderzoek, evenals het survey onderzoek dat in maart 2021 uitkwam. De onderzoekers bespreken wat hen opviel. De Minister van OCW spreekt. Na een spoken word performance, sluit een panel van deskundigen af met de vraag waar we nu staan, waar we naar toe willen en wat daarvoor nodig is.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.