Zoeken
Nieuws – Artikel

Eerste anticonceptieconsult bij de huisarts krijgt een 7,1

Terug naar overzicht
29 maart 2021

Wanneer jonge vrouwen voor het eerst naar de huisarts gaan voor een anticonceptieconsult, is dit vaak in de periode waarin zij ook voor het eerst seksueel actief worden. Niet alle jongeren beschikken over voldoende kennis over anticonceptiemethoden, en daarom is het belangrijk dat zij goed geïnformeerd worden als zij eraan beginnen. Maar wat verwachten jonge vrouwen eigenlijk van het eerste anticonceptieconsult bij de huisarts, wat zijn hun ervaringen, wat vinden ze belangrijk, over welke onderwerpen krijgen ze informatie en wanneer zijn ze tevreden? Rutgers deed kwantitatief en kwalitatief onderzoek om hierin meer inzicht te krijgen.

82% van de jongeren tot 25 jaar gaat bij een eerste anticonceptieconsult naar de huisarts. Een belangrijk moment, dat kan bijdragen aan het voorkomen van een ongeplande zwangerschap. Het is dan ook van belang dat de informatie aansluit bij de behoefte en de verwachtingen van jonge vrouwen. Uit recent onderzoek komt naar voren dat de overgrote meerderheid van jonge vrouwen van 16-25 jaar graag informatie krijgt over bijwerkingen (80%), gebruiksmethode (76%) en betrouwbaarheid (71%) heel belangrijk. Minder tevreden waren de jonge vrouwen over de informatie die ze kregen over bijwerkingen (38%) en de informatie over betrouwbaarheid (54%) en de gebruiksmethode (58%). Voldoende tijd nemen, je op je gemak voelen en respectvolle omgang hebben overduidelijk invloed op de algehele tevredenheid. Rutgers adviseert huisartsen om hier meer rekening mee te houden en met name met jonge vrouwen die nog niet veel informatie willen tijdens het eerste consult, een vervolgafspraak te maken.

Gekozen anticonceptie

Vier op de vijf vrouwen kiest na het eerste anticonceptieconsult voor de anticonceptiepil. Onderstaand figuur biedt een overzicht van de anticonceptiemethode na het eerste anticonceptieconsult.

Bekijk hier de samenvatting van het onderzoek.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.