Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap is een verantwoordelijkheid van vrouwen én mannen. De afgelopen jaren heeft Rutgers van Wereld Anticonceptie Dag (26 september) een campagnedag gemaakt om mannen te betrekken bij anticonceptie en te laten zien hoe zij hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Is het alleen de verantwoordelijkheid van vrouwen om te zorgen dat ze niet zwanger worden? Een kinderwens en zwangerschap gaat ook de man aan. Bovendien: seks heb je met z’n tweeën, en dat is nooit zonder risico. En een man kan er niet vanuit gaan dat een vrouw altijd een betrouwbare anticonceptiemethoden gebruikt en dat goed doet. Er zijn ook vrouwen die minder betrouwbare methoden gebruiken, zoals terugtrekken of periodieke onthouding, al dan niet met behulp van een app. Dan loop je als man dus ook risico om een kind te verwekken als je zelf geen condoom gebruikt. Eén op de 12 vrouwen (8%) in de vruchtbare leeftijd kan onbedoeld zwanger raken omdat ze seksueel actief is en geen anticonceptie gebruikt, terwijl ze niet zwanger is en dat ook niet wil worden.
Ook met een vaste partner die een betrouwbare anticonceptiemethode gebruikt ben je nooit 100% safe. De pil moet bijvoorbeeld elke dag rond hetzelfde tijdstip worden geslikt en is minder betrouwbaar bij overgeven of diarree. Ook bij andere methoden, zoals een prikpil, anticonceptiering of hormoonstaafje, moet je op enig moment weer aan een nieuwe denken. Dat er ondanks het gebruik van anticonceptie soms toch zwangerschappen ontstaan, blijkt wel als je kijkt naar de abortuscliëntes: twee derde gaf aan dat er wel anticonceptie was gebruikt. Daar ging vooral iets mis met condoom- of pilgebruik.
Het veiligst is het gebruik van een betrouwbare anticonceptiemethode én een condoom. Bovendien beschermt alleen een condoom tegen soa’s. Als het mannencondoom of sterilisatie geen optie is, blijven er alleen anticonceptiemethoden voor vrouwen over. Als een man betrokken is bij het anticonceptiegebruik van zijn partner is de kans op een onbedoelde zwangerschap kleiner. Je kunt met je partner praten over anticonceptie en je erin verdiepen, samen een passende methode kiezen en je partner ondersteunen in het gebruik. Bijvoorbeeld door de ander te helpen herinneren aan anticonceptie en te informeren of de methode bevalt.
Wanneer een vrouw anticonceptie gebruikt, moet zij dan ook de lasten alleen dragen? Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie niet vergoed in de basisverzekering. Met de campagne willen we mannen ook laten nadenken over het meedelen in de lasten. Door de anticonceptie op te halen bij de apotheek of mee te betalen aan de kosten. Op die manier wordt het voorkomen van onbedoelde zwangerschap écht een gedeelde verantwoordelijkheid, en hebben zowel mannen als vrouwen de lusten en de lasten van seks.
Hoe denken jonge mannen en vrouwen over het delen van de verantwoordelijkheid van anticonceptie?
Op Wereld Anticonceptie Dag 2020 publiceerden we de resultaten van een peiling.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.