Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Dit weekend is het ‘WOO HAH! x Rolling Loud’ festival in de Beekse Bergen. Het Ben je Oké?-team van Rutgers is er ook! Ben je Oké roept iedereen op om er iets van te zeggen als je ongewenst seksueel gedrag ziet met de boodschap: ‘Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’. Maartje Puts van Rutgers: “Door samenwerking met grote festivals als WOO HAH! x Rolling Loud bereiken we een breed publiek en kunnen we samen een cultuuromslag in gang zetten.”
Op festivals willen mensen zich vrij, fijn en veilig voelen, kunnen experimenteren. Een plek waar je je even helemaal kunt laten gaan op de muziek en genieten van je favoriete band. Gewoon zoals het meestal ook is. Helaas komt ook op deze plekken ongewenst seksueel gedrag voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen ooit in hun leven te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. En dat gebeurt ook op straat, in het openbaar vervoer, tijdens concerten, op festivals en in het nachtleven zoals clubs en kroegen.
Ben je oké? maakt wensen en grenzen bespreekbaar en is inmiddels enorm bekend bij uitgaanspubliek, want de campagne loopt al sinds 2018. Maartje legt uit: “Elkaar vragen naar consent als je met iemand flirt, lijkt heel vanzelfsprekend. Toch vinden veel mensen dit ontzettend lastig, zij weten niet hoe je toestemming vraagt aan een ander, zijn bang om afgewezen te worden en hebben soms te maken met groepsdruk, machogedrag. Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat de grens voor wat gewenst en ongewenst is bij iedereen ergens anders ligt. En dat sommige mensen geen oog hebben voor de grenzen van een ander. Dan gaat het wel eens mis. Het is mooi dat WOO HAH! x Rolling Loud, veel andere festivals en uitgaanslocaties aandacht hebben voor deze thematiek, en hun publiek en hun medewerkers duidelijke richtlijnen en instructies geven. Zo stel je als festival de gewenste norm en kun je samen met je publiek voorkomen dat het mis gaat. En als er dan toch wat gebeurt, weet iedereen hoe die moet handelen.”
Naast publieksmaterialen, zoals posters, animaties, advertenties en video’s voor Instagram, Facebook en Snapchat, bevat de Ben je oké?-campagne een toolkit voor festivals en uitgaanslocaties. Met de toolkit kunnen de locaties maatregelen nemen om iedereen die bij hen werkt goed te informeren over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Het campagneteam van Rutgers is zelf ook aanwezig op WOO HAH! x Rolling Loud. “Samen met bezoekers spelen we Ben je oké? Twister waarbij je elkaar moet aanraken, maar alleen met instemming van de ander. We knopen gesprekjes aan met bezoekers over wensen en grenzen en hoe je deze bespreekbaar maakt, we nemen quizvragen mee en tot slot kun je bij ons op de foto en je uitspreken: Ik vraag Ben je oké? als ik zie dat iemand lastiggevallen wordt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een ontzettend belangrijk thema en we zijn blij dat we hierin samen met festivals op kunnen trekken”, licht Maartje toe.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.