Zoeken
Nieuws – Artikel

CBS: helft van de jongeren kreeg te maken met straatintimidatie

Terug naar overzicht
2 februari 2022

Twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zijn tussen 2020 en 2021 weleens lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen, en soms ook achternagelopen. Een derde van de jonge vrouwen voelde zich onveilig of bang door deze straatintimidatie. Van de mannen gaf 1 op de 3 aan dat ze weleens te maken hebben gehad met straatintimidatie. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS dat vandaag is gepresenteerd. Het is voor het eerst dat er in Nederland zo’n grootschalig onderzoek is gedaan naar straatintimidatie onder jongeren.

Onveilig gevoel

Seksuele intimidatie op straat zorgt voor een onveilig gevoel. Vooral meisjes en vrouwen krijgen daarmee te maken. Seksuele intimidatie hoort er niet bij. Het is belangrijk dat die bewustwording er komt. En daar kan iedereen iets aan doen.

Seksuele intimidatie komt overal voor

“Deze cijfers zijn hoog, maar verbazen ons niet. Seksuele intimidatie komt overal voor. Niet alleen op straat, maar ook in het openbaar vervoer, tijdens het uitgaan, op school, op het werk en bij de sportvereniging, legt Willy van Berlo uit (expert seksueel geweld bij Rutgers). “Het is veel te normaal dat je als meisje op je hoede moet zijn als je ’s avonds op straat bent, terwijl het natuurlijk onacceptabel is. Het is belangrijk dat we elkaar daar op aanspreken.”

Overheid moet regie pakken

Seksuele intimidatie moeten we voorkomen. Iedereen kan daar wat aan doen. “Maar”, zegt Willy, “de regering moet veel meer regie nemen en investeren in het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zodat het veilig wordt. Niet alleen op straat, maar ook op al die andere plekken waar grenzen worden overschreden.”

Wat kan de overheid doen?

Betere seksuele voorlichting op school, thuis en online, betere opleidingen voor professionals in het onderwijs en de zorg zijn belangrijk in het voorkomen van seksuele intimidatie. Ook publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren, helpen hierbij. Kijk hier voor meer informatie over de #TotHier campagne en lees het pleidooi.

Gemeenten

Er is een groot aantal gemeentes dat hier al werk van maakt, zoals Rotterdam, Groningen en Enschede. Zij zetten bijvoorbeeld in op Ben je oke als publiekscampagne voor cultuurverandering tegen straatintimidatie. De campagne Ben je oké leert omstanders wat je kunt doen als je ziet dat iemand te maken heeft met seksuele intimidatie. Je krijgt ook tips hoe je kunt omgaan met een situatie die onveilig voelt of wanneer je als omstander bang bent voor je eigen veiligheid. Zoals deze oproep: ‘Onveilig gevoel? Bied afleiding en stel bijvoorbeeld de vraag: ‘Weet jij waar het station is?’ of deze: ‘Vertrouw je het niet? Vraag een politieagent, buschauffeur of omstander om hulp of bel 112.’

Waarom is ingrijpen bij straatintimidatie belangrijk?

Door elkaar te helpen in een ongemakkelijke situatie zorg je er samen voor dat het voor iedereen veiliger wordt op straat, dat je gewoon jezelf kunt zijn. Als je ziet dat het gebeurt, laat dan aan degene die het overkomt merken dat die niet alleen staat in de situatie. Hierdoor voelt de ander zich gezien en gesterkt in de lastige situatie. Door iemand te steunen geef je direct of indirect bovendien een signaal af aan de dader: seksuele intimidatie hoort er niet bij, het is niet oké is om een ander na te sissen, te fluiten, seksuele opmerkingen te maken of iemand achterna te lopen en zelfs aan te raken.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.