Zoeken
Nieuws – Artikel

Baas in eigen buik: waar ook ter wereld!

Voor miljoenen Amerikaanse mensen met een baarmoeder staat de toegang tot een veilige abortus op de tocht. Met een mogelijke herroeping van de fundamentele uitspraak Roe vs. Wade wordt de klok teruggedraaid. Dan heeft men in veel staten geen toegang meer tot abortus. Het recht op zelfbeschikking mag niet verloren gaan! Sluit morgen daarom aan bij de demonstratie in Amsterdam, om solidariteit te tonen met de Amerikaanse mensen die binnenkort mogelijk geen toegang meer hebben tot een veilige abortus.

Onder andere Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks), D66-Europarlementariër Samira Rafaela en directeur van Rutgers Marieke van der Plas, spreken om 13.00 uur op de Dam. Lees de speech van Marieke van der Plas hier.

Marieke: Rutgers maakt zich grote zorgen over het huidige politieke klimaat en de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Decennia lang is gestreden voor goede en veilige abortuszorg wereldwijd. Nu blijkt maar weer dat deze strijd helaas nog lang niet is gestreden. Elk mens dat ongewenst zwanger raakt, heeft recht op een zwangerschapsafbreking en toegang tot veilige abortuszorg. Ook in de VS.” Het gaat om keuzevrijheid, recht op zelfbeschikking en toegang tot medisch noodzakelijke zorg.

“We weten ook: het beperken van het recht op abortus leidt niet tot minder abortussen – alleen tot meer onveilige abortussen. Vaak met ernstige complicaties, of zelfs met de dood tot gevolg”, legt Marieke uit.

In de Verenigde Staten zijn afgelopen week duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontwerpbesluit van het Hooggerechtshof. Als het ontwerpbesluit definitief is , kan elke staat abortus strafbaar maken en vrouwen de toegang tot abortus ontzeggen. De gouverneur van Oklahoma tekende bijvoorbeeld dinsdagavond nog een wet die abortus na zes weken verbiedt.

Rutgers zet zich in voor keuzevrijheid en daarmee voor veilige abortus met goede regelgeving en zorg. Niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Want iedere vrouw heeft het recht om zelf te beschikken over haar eigen lijf en leven. En zolang dat recht niet vanzelfsprekend is voor iedereen ter wereld, is er werk aan de winkel en laten we ons horen.

De demonstratie begint om 13.00 uur en wordt onder andere gesteund door Rutgers, Amnesty International, Women Inc. en de organisatie achter de Nederlandse Women’s March.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.