Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
“Eindelijk is er politieke aandacht voor bi+ mensen. En dat is ook hard nodig”, zegt Marianne Cense, onderzoeker bij Rutgers. Op 28 juni 2023 ontving de Tweede Kamer een brief van minister Dijkgraaf (OCW) over de emancipatie van bi+ personen.
Bi+ mensen hebben te maken met vooroordelen, onzichtbaarheid, stigma en hebben daardoor vaker mentale problemen. Dit bleek uit de onderzoeken die Rutgers samen met de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van Bi+ Nederland uitvoerde.
De minister steunt communityvorming en verdere emancipatie van de grote groep mensen die op meer dan één gender valt. Minister Dijkgraaf erkent hierbij het belang van maatschappelijke lhbtiq+ organisaties, specifiek van Bi+ Nederland, in het bevorderen van maatschappelijke acceptatie van Bi+ en draagt financieel bij aan het belangrijke werk dat deze organisaties doen.
Met financiële steun van OCW werken Women Inc., Rutgers en COC aan de alliantie ‘Gezondheidszorg op maat 2’ (AGOM). AGOM zet zich onder andere in voor vrouwen en lhbti+ personen, zodat ook deze groep gelijkwaardige kansen heeft op een goede mentale gezondheid. In 2024 wordt er verkennend onderzoek gedaan naar de ervaringen van bi+ personen in de zorg.
De minister signaleert dat er weinig aandacht is voor bi+ binnen seksuele vorming op het VO en MBO. Om vooruitgang te boeken op het aanbod van bredere seksuele vorming op scholen, is het nodig dat er duidelijkere, bredere kerndoelen geformuleerd worden. Zodat seksuele vorming mét aandacht voor meerdere vormen van seksualiteit naast hetero- en homoseksualiteit niet vrijblijvend is.
De omvang van seksueel geweld tegen bi+ vrouwen is aanzienlijk groter dan tegen lesbische en heteroseksuele vrouwen (resp. 52% ten opzichte van 27% en 21%). In deze kamerbrief ontbreken concrete maatregelen om dit aan te pakken. OCW ondersteunt wel de alliantie Act4Respect, die zich inzet voor het verminderen van seksueel geweld tegen meiden, jonge vrouwen en lhbtiq+ personen, met specifieke aandacht voor intersecties en cybergeweld.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.