Zoeken
Nieuws – Artikel

Nederlanders zijn voor vrije keuze abortus

Terug naar overzicht
7 november 2023

Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking (86%) boven de 25 jaar vindt dat een vrouw zelf moet kunnen kiezen of ze een abortus wil. Een hele kleine minderheid (5%), is het hier niet mee eens. Dit blijkt uit cijfers van de Monitor Seksuele Gezondheid/Leefstijlmonitor 2023 uitgevoerd door Rutgers in samenwerking met het RIVM en CBS.

Vrouwen hebben in Nederland het recht om een ongewenste zwangerschap tot 24 weken af te breken en maken hierin zelf een weloverwogen keuze. Dit is in de wet vastgelegd. Het is goed om te zien dat er in Nederland nog altijd veel steun is voor dit recht. Rutgers vindt dat iedereen toegang moet hebben tot abortus en in vrijheid keuzes moet kunnen maken. Zonder druk, dwang of invloed van buitenaf. Daar zijn we nog niet. Iedereen mag over dit onderwerp een eigen mening hebben. Helaas wordt er ook onjuiste, misleidende en sturende informatie verspreid. Hierdoor kunnen vrouwen in hun keuze worden beperkt.

Iedere vrouw heeft het recht om bij een ongewenste zwangerschap in vrijheid te kiezen voor een abortus. Zonder dwang of drang en zonder oordeel van anderen.
Ineke van der Vlugt, programmamanager abortus & anticonceptie

In de Monitor Seksuele Gezondheid is aan bijna 25 tot 80 jaar gevraagd naar hun mening over abortus.

Meer feiten over abortus? Die lees je hier.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.