Zoeken
Nieuws – Artikel

Abortuspil bij de huisarts: meer keuzevrijheid en betere toegang

Terug naar overzicht
14 februari 2022

De Tweede Kamer heeft op 9 februari gedebatteerd over het wetsvoorstel abortuspil bij de huisarts. Binnenkort neemt de Kamer een besluit. Ineke van de Vlugt, expert anticonceptie en abortus bij Rutgers: “Op dit moment wordt de abortuspil alleen verstrekt door een arts die werkt bij een abortuskliniek of ziekenhuis. Als huisartsen medicatie voor zwangerschapsafbreking mogen voorschrijven, krijgen vrouwen die ongewenst zwanger zijn betere toegang tot abortuszorg en wordt ook de keuzevrijheid vergroot.”

De kwaliteit van de huidige abortuszorg is hoog. Maar medicatie en zorg bij de afbreking van een vroege zwangerschap zijn ook goed mogelijk via de huisarts. Die is in staat vrouwen die ongewenst zwanger zijn te informeren over de behandelopties en de voor- en nadelen van de behandelingen. De huisarts kan ook begeleiden bij de keuze en nazorg bieden. Bij een vroege zwangerschap kan de vrouw dan kiezen of ze naar de huisarts of kliniek wil gaan. Ook de huisarts heeft hierin een professionele verantwoordelijkheid en handelt volgens de kwaliteitsstandaarden. Via een regionaal ingerichte scholing kan de samenwerking tussen kliniek en huisartsen bevorderd worden.

Drempel

Sommige vrouwen gaan liever naar een huisarts dan naar een abortuskliniek. Het bezoek aan een abortuskliniek of polikliniek gynaecologie kan door sommige vrouwen als een te hoge drempel of emotioneel belastend worden ervaren. Belemmeringen zijn bijvoorbeeld dat bekenden hen zouden kunnen herkennen, ze soms worden lastiggevallen buiten de kliniek, ze grote afstanden moeten reizen of dat ze vrij moeten nemen van werk of opleiding. De beslissing om een zwangerschap af te breken is vaak al moeilijk genoeg.

Huisarts

“Vrouwen komen vaak eerst bij de huisarts als ze onbedoeld of ongewenst zwanger zijn”, zegt Ineke. “64% van de vrouwen die een abortuskliniek bezoekt, is verwezen door de huisarts. Als een vrouw kiest voor de abortuspil bij de huisarts, kan ze direct geholpen worden.”

Bovendien heeft een zo vroeg mogelijke afbreking van een ongewenste zwangerschap met behulp van medicijnen emotionele voordelen voor de vrouw. En het zorgt voor minder medische complicaties. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vindt dat deze behandeling in de eerste lijn effectief en veilig kan plaatsvinden.

Beter op het netvlies

Door de discussie van de afgelopen jaren over ‘de abortuspil’ bij de huisarts, is het goed mogelijk dat huisartsen ook de preventie van ongewenste zwangerschappen meer op het netvlies krijgt en meer verantwoordelijkheid nemen voor de seksuele gezondheid van patiënten. Voorlichting over behandelopties bij een ongewenste zwangerschap maakt immers onderdeel uit van het brede spectrum van seksuele gezondheid. Hier vallen ook het bespreekbaar maken van seksualiteit, preventie van soa, onbedoelde zwangerschap en seksueel geweld onder. Met dit voorstel verwachten we dat de huisarts deze rol nog meer en beter gaat oppakken. En dat is ook winst voor de vrouwen.

Lees ons volledige standpunt over de abortuspil bij de huisarts (PDF)
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.