Zoeken
Nieuws – Artikel

Feiten en cijfers over dickpics

Terug naar overzicht
11 februari 2022

Drie vragen aan onderzoeker Hanneke de Graaf over het ongevraagd sturen en ontvangen van dickpics en ander seksueel getint materiaal.

Hoe vaak komt het voor?

We hebben vooral goede cijfers over het ontvangen van dergelijk materiaal. Dat komt best veel voor, vooral onder jonge vrouwen. Een op de zes meisjes van 16 of 17 jaar en een op de negen vrouwen van 18 tot 24 jaar ontving het afgelopen jaar tegen hun wil naaktfoto’s of seksfilmpjes van iemand anders (PHGSG 2020, WODC & CBS). Vrouwen boven de 24 en mannen overkomt dit veel minder vaak.

Nederlandse cijfers over het ongevraagd versturen van beelden van geslachtsdelen hebben we niet, maar Brits panelonderzoek suggereert dat dit wel minder vaak gebeurd (YouGov, 2018). In dit onderzoek gaf 5% van de mannen aan dat ze wel eens ongevraagd een foto van hun penis aan iemand hadden gestuurd. Dat dit een stuk lager is dan het percentage ontvangers, zal deels komen omdat niet iedereen dit gedrag toegeeft, maar het zal ongetwijfeld ook zo zijn dat een kleine groep mannen veel vrouwen bereikt met hun foto’s. Samengevat: het ontvangen van een dickpic is – zeker voor jonge vrouwen – niet ongebruikelijk, het sturen ervan nog steeds wel.

Tabel 1. Naaktfoto’s of seksfilmpjes ontvangen tegen de wil (%)

Afgelopen 5 jaar Afgelopen 12 maanden
Mannen Vrouwen Mannen Vrouwen
16 en 17 jaar 5,6 26,0 3,7 17,8
18 tot 24 jaar 4,0 20,6 2,2 11,1
24 tot 45 jaar 2,5 6,8 1,5 3,2
45 tot 65 jaar 0,9 1,9 0,5 1,2
65 jaar of ouder 0,4 0,3 0,3 0,2


Bron: Prevalentiemonitor Huiselijk en Seksueel Geweld 2020, WODC & CBS

Waarom versturen sommige mannen ongevraagd dickpics?

Er is best veel onderzoek gedaan naar de motieven van mannen om ongevraagd dickpics te sturen. Die leveren een gevarieerd repertoire aan motieven op, maar één ding valt hierbij wel op: deze mannen bedoelen het over het algemeen niet verkeerd. In een niet representatief onderzoek lieten de meeste dickpicdelers weten dat ze de ander wilden laten weten dat ze haar aantrekkelijk vonden. Ze hoopten dan ook op een positieve reactie, bijvoorbeeld dat de ander opgewonden zou worden van de foto of misschien wel sexy beelden terug zou sturen. Omdat ze de foto dus eigenlijk bedoelden als een compliment, hoopten ze dat het de ontvanger een goed gevoel zou geven (Oswald et al., 2019).

Andere onderzoeken laten ook zien dat mannen op en complimentje over hun penis hopen of dat het een manier is om het gesprek een seksueel tintje te geven. En als je het maar vaak genoeg probeert, krijg je misschien toch uiteindelijk een positieve reactie, is de gedachte (Trouw, 2022).

Hoe is het om ongewenst seksueel beeldmateriaal te ontvangen?

Ook ontvangers verschillen natuurlijk in hoe ze het vinden om dit beeldmateriaal te zien, maar positieve gevoelens worden maar zelden gerapporteerd. In het eerder genoemde Britse onderzoek ervaart bijvoorbeeld maar 14% van de vrouwen die wel eens een dickpic hebben ontvangen deze als “sexy”, en daar zitten ook de vrouwen die om de dickpic hadden gevraagd nog eens bij.

Deze vrouwen geven vooral aan dat ze dickpics ‘vies’ of ‘stom’ vinden. Het ongevraagd confronteren van anderen met beelden van een geslachtsdeel ervaren veel vrouwen als dominant gedrag. Ze willen zelf kunnen bepalen wat ze zien. Het beschadigt daardoor het gevoel van autonomie en controle van de ontvangers (Amundsen, 2021).

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.